Kurczak w pomidorach
Kurczak w pomidorach to bardzo łatwy, błyskawiczny w przygotowaniu i sycący posiłek. Połączenie soczystego mięsa drobiowego i domowej roboty sosu pomidorowego nie ma sobie równych. Kurczak w pomidorach zasmakuje każdemu.

Składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (200 ml)
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
- nać pietruszki lub inna zielenina
Kurczak w pomidorach - przygotowanie
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski przy pomocy ostrego noża. Pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem i lekko rozbijamy tłuczkiem. 2. Pomidor kroimy w kostkę, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozdrabniamy/rozgniatamy. Umieszczamy w miseczce, dodajemy przecier, bazylię, oregano, łyżeczkę oliwy i blendujemy.3. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy powstałym sosem. Zapiekamy 20-25 min. w temp. 200 stopni. Gotowe danie posypujemy zieleniną.
Poznaj też inne sposoby na kurczaka:
Zobacz także: