Kurczak z nadzieniem z mięsa mielonego
Z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów.

Składniki na 4 porcje:
- 4 łodyżki majeranku, - 4 łodyżki rozmarynu, - 50 g suszonych pomidorów w oleju, - 50 g zielonych oliwek bez pestek, - 3 ząbki czosnku, - kurczak (ok 1,4 kg), - 350 g mieszanego mięsa mielonego, - 1 jajko, - 1 łyżka bułki tartej, - sól, pieprz, - cytryna, - cebula
Przygotowanie:
Z połowy ziół oberwać listki i drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę oliwki w plasterki. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Mięso mielone, jajko, bułkę tartą, oliwki, pomidory i czosnek wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka napełnić nadzieniem, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze. Piec w 175 stopniach przez 1,5 godziny. Pozostały czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić na kawałki, cytrynę na cząstki i wraz z pozostałymi ziołami dołożyć 45 minut przed końcem pieczenia. Po wyjęciu, kurczaka pokroić na części, a nadzienie na plastry.
Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 3020 kJ/721 kcal