Kurczak z nadzieniem z mięsa mielonego
Z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów.
- 4 łodyżki rozmarynu,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 50 g zielonych oliwek bez pestek,
- 3 ząbki czosnku,
- kurczak (ok 1,4 kg),
- 350 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól, pieprz,
- cytryna,
- cebula Z połowy ziół oberwać listki i drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę oliwki w plasterki. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Mięso mielone, jajko, bułkę tartą, oliwki, pomidory i czosnek wyrobić, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka napełnić nadzieniem, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze. Piec w 175 stopniach przez 1,5 godziny. Pozostały czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić na kawałki, cytrynę na cząstki i wraz z pozostałymi ziołami dołożyć 45 minut przed końcem pieczenia. Po wyjęciu, kurczaka pokroić na części, a nadzienie na plastry.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 3020 kJ/721 kcal