Kurczak z pęczakiem i kolendrą
"Kasza pęczak – źródło białka roślinnego, błonnika i witamin z grupy B oraz węglowodanów złożonych. Syci na długo, a jednocześnie reguluje przemianę materii i działa rozgrzewająco" - pisze w swojej książce " Jedz pysznie i zdrowo w ciąży" M. Makarowska.
Składniki:
- szklanka kaszy pęczak,
- 5 suszonych pomidorów w oliwie,
- 3 łyżki świeżej kolendry,
- filet z piersi kurczaka,
- pieprz i sól (do smaku),
- czubryca zielona,
- oliwa lub olej rzepakowy.
Sposób przygotwania:
Pęczak zalej zimną wodą, aby przykryła kaszę, i zostaw na noc. Następnie odlej wodę i zalej kaszę świeżą. Gotuj przez 20-25 minut do miękkości w lekko osolonej wodzie. Filet pokrój w małe plasterki, przypraw czubrycą i upiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
Ciepłą kaszę przełóż do miseczki, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną kolendrę. Wymieszaj. Filet w naczyniu żaroodpornym przykryj kaszą z dodatkami i zapiecz przez 10 minut. Podawaj ciepłe.