Kwadraty mięsno-ryżowe

Drożdżowe kwadraty z farszem mięsno-ryżowym smakują wybornie. Zdradzamy również przepis na wersję z ciasta bezglutenowego. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Kwadraty ryżowo-oliwkowe
Kwadraty ryżowo-oliwkowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie (ok. 20 minut). Cebulę  i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść, pokrój w małą kosteczkę. Kukurydzę osącz na sitku z zalewy. Oliwki również osącz, posiekaj je drobno. Mozzarellę zetrzyj na tarce  o dużych otworkach.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż mięso, smaż 10 minut. Przełóż do miski. Na patelnię wlej pozostały olej, wrzuć paprykę, smaż 3 minuty, przełóż do mięsa. Do składników w misce dodaj też  kukurydzę, oliwki i ryż. Przypraw  solą, pieprzem, chili, kuminem  i oregano. Dobrze wymieszaj, odstaw do wystudzenia.

3. Na blaszce z piekarnika połóż pergamin, na nim rozwiń 1 op. ciasta drożdżowego. Posyp połową sera, wyłóż farsz i posyp resztą sera. Przykryj drugim rozwiniętym plackiem. Zlep brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz 30 minut w temp. 200 st. Pokrój na kwadraty.

Przepis na pyszne ciasto bezglutenowe

Zamiast drożdżowych blatów przygotuj kruche bezglutenowe spody. Z farszem mięsno-ryżowym też smakują wybornie!

Krok 1: przygotuj 8 łyżek mąki owsianej bezglutenowej, 3 łyżki mąki jaglanej, 1 łyżkę mąki ryżowej, 1/2 kostki zimnego masła, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody oraz szczyptę soli.

Krok 2: składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię i schłodź w lodówce 60 minut. Po schłodzeniu podziel je na 2 porcje. Każdą rozwałkuj pomiędzy dwoma  arkuszami papieru do pieczenia  na prostokąty o takiej samej  wielkości i grubości.

Krok 3: oba placki oraz farsz z mięsa i ryżu ułóż na blaszce z piekarnika w taki sam  sposób jak w przepisie obok. Piecz  30 minut w 180 st.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas