La zurrukutuna: Baskijska zupa na siarczyste mrozy

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

„Zurrupatu” to baskijskie słowo mające opisywać dźwięk wydawany podczas jedzenia bardzo gorącego dania. Właśnie od niego wzięła się zazurrukutuna, sycąca zupa, którą w pierwotnej wersji przyrządzano jedynie z trzech podstawowych składników – dorsza, czosnku oraz specjalnej papryki. Z czasem uzupełniono ją o kilka dodatków, dzięki którym potrawa stawała się odświętnym rarytasem. Jak przygotować ją w zaciszu własnego domu? Podpowiadamy.

La zurrukutuna posmakuje zwolennikom zup rybnych
La zurrukutuna posmakuje zwolennikom zup rybnych123RF/PICSEL

Zurrukutuna - danie z czosnkiem i dorszem

Baskonia, zwana także Krajem Basków to kraina, z której wywodzi się oryginalny przepis na zurrukutunę. Pod nieco tajemniczą nazwą kryje się gęsta zupa przygotowywana na bazie mięsa dorsza oraz czosnku. Głównym zadaniem dania jest rozgrzanie spożywających go osób.

La zurrukutunę zalicza się do jednego z najbardziej tradycyjnych dań, podawanych przede wszystkim w okresie zimowym. To niezwykle proste i wyjątkowo smaczne danie pozwala zaoszczędzić czas, a spora ilość zapewnia posiłki na kolejne dni. Baskijską zupę polubią także osoby preferujące styl "zero-waste", gdyż pozwala nie marnować czerstwego chleba, który zalega na półce w kuchni. Jak przygotować przysmak Basków?

Zupa Basków - lista zakupów

Składniki:

  • 300 g odsolonych filetów z dorsza
  • 1/3 czerstwego pszennego chleba
  • 2 jajka
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 świeże papryki choricero
  • 2 korpusy kurczaka
  • 1 papryczka chilli lub łyżeczka sproszkowanej
  • 1,5 l wody
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Rozgrzewający wywar - przygotowanie

  1. Zaczynamy od umieszczenia papryczek choricero w misce wypełnionej gorącą wodą. Pozostawiamy je na ok. 20 minut, a po tym czasie usuwamy nasiona i zachowujemy miąższ.
  2. Chleb kroimy na kromki, układamy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Wyciągamy w momencie, gdy ładnie się przypieką.
  3. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy korpusy kurczaka, natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykrywką na niewielkim ogniu przez 90 minut.
  4. Ząbki czosnku obieramy z łupinki, a następnie rumienimy w rondelku na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek.
  5. Upieczone kromki chleba łamiemy dłońmi na mniejsze kawałki, wrzucamy je do garnka razem z łyżką sproszkowanej papryki, chilli oraz dorszem.
  6. Dolewamy bulion przygotowany na bazie kurczaka i gotujemy przez 15-20 minut. Co jakiś czas mieszamy, by dodatkowo rozdrobnić kawałki chleba.
  7. W międzyczasie do środka dodajemy miąższ papryki choricero i ponownie mieszamy całość. W kolejnym kroku do miski wbijamy jajka, lekko je ubijamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy do garnka.
  8. Zurrukutunę doprowadzamy do wrzenia, a następnie podajemy na ciepło w głębokim talerzu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pomidorowa zupa rybnaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas