Łączę tarty żółty ser i ziemniaki z wczoraj. Smakołykiem zajadają się mąż i dzieci
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Pyszny smak i niewielki koszt przygotowania to tylko dwie z wielu zalet placków ziemniaczanych z serem żółtym. Świetnie oddają ideę gotowania zero-waste, gdyż wykorzystują resztki znajdujące się w lodówce. To doskonały patent na wykorzystanie kilku nadprogramowych ziemniaków, których nikt nie chciał zjeść podczas obiadu.
Spis treści:
Wytrawne placuszki z sera żółtego i ziemniaków
Nie lubisz mozolnego tarcia ziemniaków, ale na samą myśl o plackach ziemniaczanych zaczyna coraz głośniej burczeć w brzuchu? Ulubione danie możesz przygotować w nieco innym wydaniu, do którego wykorzystasz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, kawałek sera i kilka przypraw. Gwarantujemy, że wyjdą obłędnie chrupiące z wierzchu oraz idealnie miękkie w środku.
Składniki na placki z sera i ziemniaków
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g sera żółtego,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Jak się robi placki ziemniaczane z serem?
- Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce, przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy w garnku. Odstawiamy na bok.
- Jajko wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z żółtkami oraz mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i blendujemy za pomocą miksera na gładką masę.
- Na sam koniec do masy jajecznej dosypujemy ser żółty starty na dużych oczkach. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy ziemniaki.
- Masę doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu zabieramy się za formowanie niewielkich placków.
- Każdy placuszek obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Gotowe placki ziemniaczane z serem żółtym najlepiej smakują w towarzystwie wytrawnych dodatków. Smacznego!
Co dodać do placków z gotowanych ziemniaków?
Chrupiące i pachnące placki ziemniaczane z serem żółtym możemy podawać jako samodzielne danie główne. Doskonale komponuje się także z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, a nawet skyru. Klasyczną wersję warto przełamać słodko-kwaśną konfiturą z żurawiny lub borówki. Zwolennikom wytrawnych opcji polecamy sparowanie placków z ziemniaków z mięsnym gulaszem, dzięki którym staną się jeszcze bardziej sycące. Placki z gotowanych ziemniaków można także okrasić masełkiem ziołowym, podsmażoną cebulką, a nawet zaserwować z chrupiącą mizerią czy buraczkami na ciepło.
Sprawdź również: