Łączę tarty żółty ser i ziemniaki z wczoraj. Smakołykiem zajadają się mąż i dzieci

Pyszny smak i niewielki koszt przygotowania to tylko dwie z wielu zalet placków ziemniaczanych z serem żółtym. Świetnie oddają ideę gotowania zero-waste, gdyż wykorzystują resztki znajdujące się w lodówce. To doskonały patent na wykorzystanie kilku nadprogramowych ziemniaków, których nikt nie chciał zjeść podczas obiadu.

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są równie pyszne, jak te tradycyjne
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są równie pyszne, jak te tradycyjne Picsel123RF/PICSEL

Wytrawne placuszki z sera żółtego i ziemniaków

Nie lubisz mozolnego tarcia ziemniaków, ale na samą myśl o plackach ziemniaczanych zaczyna coraz głośniej burczeć w brzuchu? Ulubione danie możesz przygotować w nieco innym wydaniu, do którego wykorzystasz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, kawałek sera i kilka przypraw. Gwarantujemy, że wyjdą obłędnie chrupiące z wierzchu oraz idealnie miękkie w środku.

Składniki na placki z sera i ziemniaków

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g sera żółtego,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak się robi placki ziemniaczane z serem?

Żółty ser doda charakteru plackom ziemniaczanym
Żółty ser doda charakteru plackom ziemniaczanym123RF/PICSEL
  1. Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce, przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy w garnku. Odstawiamy na bok.
  2. Jajko wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z żółtkami oraz mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i blendujemy za pomocą miksera na gładką masę.
  3. Na sam koniec do masy jajecznej dosypujemy ser żółty starty na dużych oczkach. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy ziemniaki.
  4. Masę doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu zabieramy się za formowanie niewielkich placków.
  5. Każdy placuszek obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Gotowe placki ziemniaczane z serem żółtym najlepiej smakują w towarzystwie wytrawnych dodatków. Smacznego!

Co dodać do placków z gotowanych ziemniaków?

Chrupiące i pachnące placki ziemniaczane z serem żółtym możemy podawać jako samodzielne danie główne. Doskonale komponuje się także z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, a nawet skyru. Klasyczną wersję warto przełamać słodko-kwaśną konfiturą z żurawiny lub borówki. Zwolennikom wytrawnych opcji polecamy sparowanie placków z ziemniaków z mięsnym gulaszem, dzięki którym staną się jeszcze bardziej sycące. Placki z gotowanych ziemniaków można także okrasić masełkiem ziołowym, podsmażoną cebulką, a nawet zaserwować z chrupiącą mizerią czy buraczkami na ciepło.

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas