Łączę tarty żółty ser i ziemniaki z wczoraj. Smakołykiem zajadają się mąż i dzieci

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są równie pyszne, jak te tradycyjne
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są równie pyszne, jak te tradycyjne Picsel123RF/PICSEL

Wytrawne placuszki z sera żółtego i ziemniaków

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g sera żółtego,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak się robi placki ziemniaczane z serem?

Żółty ser doda charakteru plackom ziemniaczanym
Żółty ser doda charakteru plackom ziemniaczanym123RF/PICSEL
  1. Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce, przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy w garnku. Odstawiamy na bok.
  2. Jajko wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z żółtkami oraz mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i blendujemy za pomocą miksera na gładką masę.
  3. Na sam koniec do masy jajecznej dosypujemy ser żółty starty na dużych oczkach. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy ziemniaki.
  4. Masę doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu zabieramy się za formowanie niewielkich placków.
  5. Każdy placuszek obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Gotowe placki ziemniaczane z serem żółtym najlepiej smakują w towarzystwie wytrawnych dodatków. Smacznego!

Co dodać do placków z gotowanych ziemniaków?

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat