Lasagne
Specjały z kuchni włoskiej.

Składniki na 6 porcji:
- 1/2 opakowania lasagne, - 1 kg świeżego lub 2 paczki mrożonego szpinaku, - 20 dag żółtego sera, - cebula, łyżka bazylii, 4 łyżki mąki, - 2 ząbki czosnku, szklanka mleka, - 3 jajka, 2 łyżki oliwy, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przyrządzanie:
Szpinak umyć, oddzielić liście, wypłukać i posiekać. Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, oprószyć łyżką mąki, podsmażyć. Włożyć szpinak i bazylię, wlać kilka łyżek mleka, przyprawić. Dusić około 5 minut. Wlać roztrzepane jajka. Smażyć, aż się zetną. Do formy posmarowanej masłem kłaść kolejno płaty lasagne i szpinaku. Polać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 30 - 40 minut, aż makaron będzie miękki. 1 porcja - 459 kcal Czas przygotowania: 50 minut