Gotuję w wodzie z cukrem i cytryną. Ulubiony kompot całej rodziny

Jak przygotować wyborny kompot z jabłek na zimę?
Jak przygotować wyborny kompot z jabłek na zimę?INTERIA.PL

Smakowity kompot jabłkowy

Zobacz również:

    • 1 kg jabłek
    • 2 litry wody
    • ok. 100 g cukru
    • sok wyciśnięty z cytryny

    Jak się robi kompot z jabłek na zimę?

    Kompot jabłkowy w słoikach to smakowity napój na zimę
    Kompot jabłkowy w słoikach to smakowity napój na zimę123RF/PICSEL
    1. Jabłka myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Tak przygotowane owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.
    2. Do dużego garnka wlewamy dwa litry wody i dosypujemy cukier. Oba składniki zagotowujemy i dorzucamy pokrojone wcześniej jabłka.
    3. Garnek z wodą, cukrem i owocami przykrywamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 25-30 minut.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy do środka sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodatek ten zapobiegnie ciemnieniu jabłek.
    5. Gorącym kompotem z jabłek napełniamy czyste i wyparzone słoiki, pamiętając o pozostawieniu ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
    6. Dno czystego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką i wkładamy do niego słoiki, które nie powinny się ze sobą stykać.
    7. Wnętrze naczynia wypełniamy wodą do ok. ¾ wysokości słoików i zagotowujemy wodę. Od momentu wrzenia pasteryzujemy przez 25 minut.
    8. Zapasteryzowane słoiki z kompotem jabłkowym wyciągamy na blat kuchenny i stawiamy do góry dnem.
    9. Kiedy słoiki całkowicie wystygną, możemy ponownie je obrócić i schować do szafki, domowej spiżarni, piwnicy lub garażu.

    Na co pomaga kompot z jabłek?

    „Ewa gotuje”: Jabłka kiszonePolsat