Przepis na najlepszy kompot ze śliwek. Zimą będzie na wagę złota
Kompot ze śliwek to nie tylko orzeźwiający i pyszny napój, ale również prawdziwa witaminowa bomba. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych kompotów, ten najlepiej smakuje zimą, gdy szczególnie spragnieni jesteśmy witamin i składników odżywczych. Jak przygotować najlepszy śliwkowy kompot?
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- jabłek,
- wiśni,
- czereśni,
- porzeczek,
- rabarbaru,
- truskawek.
Polacy kochają także tradycyjny kompot z suszu, który przygotowywany jest na wieczerzę wigilijną.
Kompot to zdrowy, orzeźwiający, pełen wartości odżywczych napój i prawdziwa witaminowa bomba. Choć większość z nas pije kompoty głównie latem, to warto sięgać po nie również zimą, kiedy szczególnie potrzebujemy witamin i składników odżywczych. Jak przygotować zimowy kompot na bazie śliwek?
Kompot ze śliwek na zimę. Witaminowa bomba
1. Umyj śliwki, usuń pestki oraz ogonki. 2. Przygotuj cztery czyste słoiki o pojemności 900 ml każdy. Do każdego słoika włóż tyle samo połówek śliwek oraz po trzy pełne łyżki cukru i po cztery goździki. 3. Do każdego ze słoików wlej przegotowaną wodę. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach. Zakręć słoiki.
4. Na dnie dużego, szerokiego garnka połóż ściereczkę bawełnianą i ułóż na niej słoiki, jeden obok drugiego. Uważaj, by słoiki i nie stykały się ze sobą.
5. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie skręć i pasteryzuj słoiki przez około 25 minut.
UWAGA: Kompot jest bardzo słodki i mocny. Zimą, po otwarciu warto więc rozcieńczać go wodą.
Zobacz również: Śliwkowe cudo króluje w domu Wachowicz