Latte z syropem dyniowo-korzennym
Oryginalny smak kawy. Smakuje wyśmienicie w zimowy poranek
Sposób przygotowania
1 . Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3 . Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, dodać mleko skondensowane, przyprawę korzenną i wodę, zmiksować 30 s/obr. 8. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować 5 min/100°C/obr. 3.5. Powstały syrop przelać do osobnego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
LATTE
4 . Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, ubijać 3 min/obr. 4, następnie podgrzać 4 min/80°C/obr. 3.
5. Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.
6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
SYROP DYNIOWY
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3 . Upieczoną dynię zblendować z mlekiem skondensowanym, przyprawą korzenną i wodą. Powstałą masę przełożyć do garnka, gotować ok. 5 minut.
LATTE
4. Mleko podgrzać i spienić.
5. Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.
6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.