Lazania wegetariańska z dwoma serami
Bogate w witaminy i minerały listki szpinaku naprawdę budują krzepę, a to nie jedyna ich zaleta. Przyprawione czosnkiem, gałką muszkatołową lub w towarzystwie wyrazistego sera smakują wprost wybornie.
Sposób przygotowania:
1. Płaty makaronu wkładaj partiami do posolonego wrzątku. Gotuj 4-5 minut. Wyjmij, przełóż na ściereczkę (jeden obok drugiego) i pozostaw tak, aż wyschną.
2. Szpinak oczyść, opłucz, dobrze osusz. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż listki szpinaku i duś 3-5 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną fetę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki.
3. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej na przemian: makaron, masę szpinakową i mozzarellę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez 40-45 minut.
Wersja light
Jeśli chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów, to zamiast makaronu do lazanii użyj cukinii (ew. 2 średnie bakłażany).
3-4 średnie sztuki cukinii oczyść, umyj i potnij wzdłuż w plasterki o grubości ok. 1 cm. Możesz je dodatkowo krótko sparzyć, by mieć pewność, że po upieczeniu będą odpowiednio miękkie.
Potem ułóż je w formie, przekładając masą szpinakową oraz mozzarellą.
Wersja bogata w kwasy omega-3
Do masy szpinakowej dodaj 6 łyżek siemienia lnianego. W ten sposób zaspokoisz dzienne zapotrzebowanie na cenne dla naszego organizmu kwasy omega-3.
Ziarenka siemienia zmiel, by lepiej przyswoić zawarte w nich składniki odżywcze. Kwasy omega-3 są podatne na utlenianie, więc siemię powinno być świeżo zmielone.