Łazanki z kapustą i grzybami
Ciasto: szklanka mąki; jajko; sól. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej; 5 dag grzybów suszonych; cebula; sól; pieprz; 2 łyżki masła.
Przygotować łazanki: z mąki, jajka, soli i 4 łyżek ciepłej wody zagnieść dość twarde ciasto. Rozwałkować placki i rozłożyć na czystej ściereczce, aby nieco przeschły. Placek posypać lekko mąką, zwinąć w rulon i pokroić w dwucentymetrowe paski. Paski pokroić w kwadraciki. Łazanki gotować 5-7 min. w posolonym wrzątku, zahartować zimną wodą, odcedzić. Wymieszać z oliwą lub masłem, aby się nie posklejały. Połączyć z przygotowaną uprzednio kapustą z grzybami, a następnie zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i pokroić w paski. Wywar zachować. Kapustę i obraną cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać kapustę i grzyby wraz z wywarem. Gotować 1 godz. pod przykryciem, następnie przyprawić i gorącą wymieszać z łazankami.