Magda Gessler przestrzega: Popularna mieszanka warzyw sprawi, że rosół będzie smakował jak pomyje

Magda Gessler jest jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce
Magda Gessler jest jedną z najpopularniejszych restauratorek w PolsceMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Nie wkładaj do koszyka warzyw paczkowanych

Aromatyczny rosół z pieczonych warzyw - składniki

Pieczone warzywa to klucz do udanego rosołu
Pieczone warzywa to klucz do udanego rosołu123RF/PICSEL
  • 10 korzeni pietruszki
  • 8-10 dużych marchewek
  • ½ selera korzeniowego
  • ½ małej białej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 6-8 kapeluszy grzybów suszonych
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Domowa zupa krok po kroku

  1. Czosnek odkładamy na bok, a pozostałe warzywa myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. Wkładamy do większej miski, polewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.
  2. Tak przygotowane warzywa wykładamy na dużą blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Najlepiej wybrać opcję grilla i piec przez 30-35 minut, do momentu, aż warzywa zaczną się delikatnie przypalać.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy warzywa do garnka, dolewamy 3 litry wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, czosnek, lubczyk oraz pieprz i sól.
  4. Zupę gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 90 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Rozgrzewający rosół z imbirem - jak go zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria