Lekka szparagowa sałatka z orzechami włoskimi
Na kolację w sam raz!

Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 150 g świeżego szpinaku
- ½ kg truskawek
- 75g Orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
- 150 ml białego wina
- 2 łyżki masła
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
Szparagi, szpinak i truskawki myjemy. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie Chandler. W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę.