Reklama

Reklama

Lekka zapiekanka z pomidorami

Dietetyczny obiad. Pysznie i lekko

Składniki

  • 300 g makaronu, np. świderki pełnoziarniste np. Arrighi
  • 1/2 słoiczka Pomidorów półsuszonych w oleju słonecznikowym np. Ponti
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
  • 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
  • 1/3 małej cukinii
  • 2-4 pomidory, np. śliwkowe
  • 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sera parmezan
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprz
  • 1 łyżka oleju spod pomidorków

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach - pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj olejem dwie foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje