Lekka zupa warzywna
Ta pełna warzyw zupa to samo zdrowie!
Składniki:
- 12 dag kabanosów wieprzowych
- pół główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- por
- duża cebula
- łyżka masła
- 2 papryczki chili
- 2 czerwone papryki
- sól, kilka ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Papryki przekrój, piecz 40 min w 180°C. Owiń w folię na 15 min. Obierz, pokrój. Kabanosy pokrój na kawałki. Marchewki, pietruszki i seler pokrój w kostkę, por w paski.
Kapustę poszatkuj. Warzywa i kabanosy zalej wodą. Dodaj papryczki chili, ziele angielskie i liście laurowe, ugotuj.
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj do zupy. Przypraw. Dodaj paprykę.
Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,80 zł