Lekka zupa z wołowiną
Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Proponujemy lekką zupę z wołowiną. Smakuje wyśmienicie i jest niezwykle pożywna.
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag chudej wołowiny
- 1/2 główki kapusty
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 kolby kukurydzy
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- sól,
- pieprz
- listek laurowy
- ostra papryka
1. Wołowinę zalać 2 litrami wody, posolić, dodać listek laurowy i gotować do miękkości mięsa.
2. Wołowinę wyjąć i przestudzić. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę upiec w całości na jasny brąz. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kolby kukurydzy oczyścić i pokroić w plastry. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3. Wszystkie warzywa wrzucić do wywaru, gotować, aż zmiękną. Wołowinę pokroić w kostkę, dorzucić pod koniec gotowania. Doprawić pieprzem i ostrą papryczką.