Lekka zupa z wołowiną

Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Proponujemy lekką zupę z wołowiną. Smakuje wyśmienicie i jest niezwykle pożywna.

Taka zupa jest niezykle pożywna.
Taka zupa jest niezykle pożywna. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag chudej wołowiny
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • sól,
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ostra papryka

1. Wołowinę zalać 2 litrami wody, posolić, dodać listek laurowy i gotować do miękkości mięsa.

2. Wołowinę wyjąć i przestudzić. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę upiec w całości na jasny brąz. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kolby kukurydzy oczyścić i pokroić w plastry. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

3. Wszystkie warzywa wrzucić do wywaru, gotować, aż zmiękną. Wołowinę pokroić w kostkę, dorzucić pod koniec gotowania. Doprawić pieprzem i ostrą papryczką.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas