Lekki barszczyk ukraiński
Idealny na wiosenny obiad.
Składniki: 2 buraki ćwikłowe, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą, 1 niewielka cebula, 4-5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki), po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Buraki oczyść, gotuj przez 90 minut w łupinkach (ew. upiecz). Potem przestudź, obierz i grubo zetrzyj. Kapustę oczyść, liście poszatkuj. Resztę warzyw z włoszczyzny obierz, opłucz pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij, mieszając. Dołóż włoszczyznę. Chwilę razem smaż. Następnie dodaj kapustę, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Dodaj starte buraki (gdyby zupa była zbyt gęsta, dolej gorącej wody).
Barszcz przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupę wymieszaj z koncentratem i ew. przypraw do smaku. Przed podaniem barszcz możesz posypać siekaną natką pietruszki.