Lekki posiłek dla miłośników słodkości. Zapiekanka z ryżu i jabłek

Serwowany przez mamy, babcie, a także w ramach przedszkolnego posiłku. Pieczony ryż z jabłkami to danie, które ekspresowo przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Potrawę uznaje się za lekkostrawną, przez co sprawdzi się u osób walczących z problemami żołądkowymi. Bazę dania stanowią ryż oraz jabłka, które możemy wzbogacać o ulubione dodatki. Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami? Podpowiadamy.

Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami?
Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami?123RF/PICSEL

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Ryż to jeden z najbardziej sycących składników. Współcześnie zajadają się nim nie tylko mieszkańcy krajów azjatyckich. Sporą popularnością cieszy się także w Europie.

Choć składnik przede wszystkim kojarzony jest z daniami wytrawnymi, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji słodkiej. Za ugotowaniem pieczonego ryżu z jabłkami przemawia nie tylko jego smak, ale także dostępność i przystępna cena niezbędnych produktów. Jeśli szukamy dania, które jest ekspresowe w przygotowaniu, smaczne i nie pogłębia dziury w budżecie, warto rozważyć dodanie ryżu w towarzystwie jabłek do przepiśnika.

Masa ryżowa

  • 300 g białego ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • odrobina sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg dojrzałych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa

  • 35 dag serka homogenizowanego
  • 30 g cukru waniliowego

Przysmak dzieciństwa - przygotowanie

Z połączenia ryżu i jabłek otrzymujemy smaczne danie
Z połączenia ryżu i jabłek otrzymujemy smaczne danie123RF/PICSEL
  1. Do garnka wlewamy wodę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Gdy oba składniki zaczną się gotować, dosypujemy ryż, a także dodajemy cukier, cynamon i wanilię.
  2. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Kiedy podany czas dobiegnie końca, możemy odcedzić ryż i pozostawić go do ostudzenia.
  3. W kolejnym kroku przechodzimy do obierania jabłek. Możemy do tego wykorzystać dobrze naostrzony nóż lub specjalną obieraczkę.
  4. Gdy pozbawimy owoce skórek, ścieramy je na dużych oczkach do czystej miski. Starte jabłka możemy dosłodzić wedle uznania.
  5. Tak przygotowane jabłka przekładamy do garnka, doprawiamy cynamonem i sokiem z cytryny, a następnie dusimy do momentu całkowitego odparowania zebranego soku.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę - 150 g ryżu, na to dajemy duszone jabłka i całość przykrywamy drugą częścią ugotowanego ryżu.
  7. W osobnej misce mieszamy serek homogenizowany z cukrem waniliowym. Tak przygotowaną polewę wykładamy na wierzchnią warstwę ryżu.
  8. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 20-25 minut. Zapiekankę ryżową z jabłkami wyciągamy, pozostawiamy do ostudzenia i kroimy na mniejsze porcje. Smacznego!

Ryż z jabłkami i budyniem

Wystarczy niewielka zmiana, by na bazie oryginalnego przepisy stworzyć zupełnie nową wersję ulubionego dania. Jeśli znudziło nam się tradycyjne wydanie pieczonego ryżu z jabłkami, możemy wzbogacić go o dodatek budyniu. Wystarczy, że ugotujemy słodki przysmak zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Składanie smakołyku zaczynamy od przełożenia ryżu z jabłkami do naczynia żaroodpornego, na wierzch wylewamy grubą warstwę budyniu, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.

"Na zdrowie": Ryż jest prosty w przygotowaniu, syci i wpływa korzystnie na organizmInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas