Lekki posiłek dla miłośników słodkości. Zapiekanka z ryżu i jabłek
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Serwowany przez mamy, babcie, a także w ramach przedszkolnego posiłku. Pieczony ryż z jabłkami to danie, które ekspresowo przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Potrawę uznaje się za lekkostrawną, przez co sprawdzi się u osób walczących z problemami żołądkowymi. Bazę dania stanowią ryż oraz jabłka, które możemy wzbogacać o ulubione dodatki. Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami? Podpowiadamy.
Spis treści:
Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Ryż to jeden z najbardziej sycących składników. Współcześnie zajadają się nim nie tylko mieszkańcy krajów azjatyckich. Sporą popularnością cieszy się także w Europie.
Choć składnik przede wszystkim kojarzony jest z daniami wytrawnymi, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji słodkiej. Za ugotowaniem pieczonego ryżu z jabłkami przemawia nie tylko jego smak, ale także dostępność i przystępna cena niezbędnych produktów. Jeśli szukamy dania, które jest ekspresowe w przygotowaniu, smaczne i nie pogłębia dziury w budżecie, warto rozważyć dodanie ryżu w towarzystwie jabłek do przepiśnika.
Masa ryżowa
- 300 g białego ryżu
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- odrobina sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa jabłkowa
- 1,5 kg dojrzałych jabłek
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa
- 35 dag serka homogenizowanego
- 30 g cukru waniliowego
Sprawdź: Ryż na pięć sposobów
Przysmak dzieciństwa - przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Gdy oba składniki zaczną się gotować, dosypujemy ryż, a także dodajemy cukier, cynamon i wanilię.
- Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Kiedy podany czas dobiegnie końca, możemy odcedzić ryż i pozostawić go do ostudzenia.
- W kolejnym kroku przechodzimy do obierania jabłek. Możemy do tego wykorzystać dobrze naostrzony nóż lub specjalną obieraczkę.
- Gdy pozbawimy owoce skórek, ścieramy je na dużych oczkach do czystej miski. Starte jabłka możemy dosłodzić wedle uznania.
- Tak przygotowane jabłka przekładamy do garnka, doprawiamy cynamonem i sokiem z cytryny, a następnie dusimy do momentu całkowitego odparowania zebranego soku.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę - 150 g ryżu, na to dajemy duszone jabłka i całość przykrywamy drugą częścią ugotowanego ryżu.
- W osobnej misce mieszamy serek homogenizowany z cukrem waniliowym. Tak przygotowaną polewę wykładamy na wierzchnią warstwę ryżu.
- Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 20-25 minut. Zapiekankę ryżową z jabłkami wyciągamy, pozostawiamy do ostudzenia i kroimy na mniejsze porcje. Smacznego!
Ryż z jabłkami i budyniem
Wystarczy niewielka zmiana, by na bazie oryginalnego przepisy stworzyć zupełnie nową wersję ulubionego dania. Jeśli znudziło nam się tradycyjne wydanie pieczonego ryżu z jabłkami, możemy wzbogacić go o dodatek budyniu. Wystarczy, że ugotujemy słodki przysmak zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Składanie smakołyku zaczynamy od przełożenia ryżu z jabłkami do naczynia żaroodpornego, na wierzch wylewamy grubą warstwę budyniu, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.
Sprawdź również: