Lekki posiłek dla miłośników słodkości. Zapiekanka z ryżu i jabłek

Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami?
Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami?123RF/PICSEL

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Zobacz również:

    • 300 g białego ryżu
    • 2 szklanki wody
    • 2 szklanki mleka
    • 4 łyżki cukru
    • odrobina sproszkowanego cynamonu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1,5 kg dojrzałych jabłek
    • 2 łyżki cukru
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 35 dag serka homogenizowanego
    • 30 g cukru waniliowego

    Przysmak dzieciństwa - przygotowanie

    Z połączenia ryżu i jabłek otrzymujemy smaczne danie
    Z połączenia ryżu i jabłek otrzymujemy smaczne danie123RF/PICSEL
    1. Do garnka wlewamy wodę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Gdy oba składniki zaczną się gotować, dosypujemy ryż, a także dodajemy cukier, cynamon i wanilię.
    2. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Kiedy podany czas dobiegnie końca, możemy odcedzić ryż i pozostawić go do ostudzenia.
    3. W kolejnym kroku przechodzimy do obierania jabłek. Możemy do tego wykorzystać dobrze naostrzony nóż lub specjalną obieraczkę.
    4. Gdy pozbawimy owoce skórek, ścieramy je na dużych oczkach do czystej miski. Starte jabłka możemy dosłodzić wedle uznania.
    5. Tak przygotowane jabłka przekładamy do garnka, doprawiamy cynamonem i sokiem z cytryny, a następnie dusimy do momentu całkowitego odparowania zebranego soku.
    6. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę - 150 g ryżu, na to dajemy duszone jabłka i całość przykrywamy drugą częścią ugotowanego ryżu.
    7. W osobnej misce mieszamy serek homogenizowany z cukrem waniliowym. Tak przygotowaną polewę wykładamy na wierzchnią warstwę ryżu.
    8. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 20-25 minut. Zapiekankę ryżową z jabłkami wyciągamy, pozostawiamy do ostudzenia i kroimy na mniejsze porcje. Smacznego!

    Ryż z jabłkami i budyniem

    "Na zdrowie": Ryż jest prosty w przygotowaniu, syci i wpływa korzystnie na organizmPOLSAT GOInteria.tv