Lekkie ciasto z galaretkami

Aktualizacja

Oto przepis na ciasto z galaretką. Jego przygotowanie zajmie około 60 minut, ale warto zainwestować ten czas, bo jest naprawdę pyszne. Biszkopt z galaretką uwielbiają zwłaszcza dzieci!

Takie ciasto z galaretkami smakuje doskonale. Dzień Dziecka to świetna okazja, by je zrobić!
Takie ciasto z galaretkami smakuje doskonale. Dzień Dziecka to świetna okazja, by je zrobić!123RF/PICSEL

Składniki na 15 porcji:

Sposób przygotowania:

1 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec w temperaturze 175°C 30-40 minut.

2 Jabłka (nieobrane) zetrzeć. Dusić z cukrem kilka minut na maśle. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut bez przykrycia.

3 Drugą galaretkę rozpuścić w 50 ml wody. Gdy zacznie tężeć, połączyć z jogurtem. Jeśli chcemy udekorować ciasto z galaretką bitą śmietaną, rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, wystudzić. Śmietankę ubić, dodając cukier oraz żelatynę. 4 Na biszkopcie ułożyć kolejno masę jabłkową, okrągłe biszkopty, masę jogurtową, ewentualnie bitą śmietanę. Biszkopt z galaretką jest gotowy!

Zobacz też inny przepis na ciasto z galaretką

* * *

Zobacz więcej:

Przepyszny deser z mlecznej galaretkiInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas