Reklama

Reklama

Lekkie ciasto z galaretkami

Oto przepis na ciasto z galaretką. Jego przygotowanie zajmie około 60 minut, ale warto zainwestować ten czas, bo jest naprawdę pyszne.

Składniki na 15 porcji:

Biszkopt:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Reklama


Masa jabłkowa:

  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka cukru


Masa jogurtowa:

  • 1 l jogurtu owocowego (np. truskawkowego)
  • 1 opakowanie galaretki w kolorze jogurtu


Dekoracja:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru


Sposób przygotowania:

1 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec w temperaturze 175°C 30-40 minut.

2 Jabłka (nieobrane) zetrzeć. Dusić z cukrem kilka minut na maśle. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut bez przykrycia.

3 Drugą galaretkę rozpuścić w 50 ml wody. Gdy zacznie tężeć, połączyć z jogurtem. Jeśli chcemy udekorować ciasto bitą śmietaną, rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, wystudzić. Śmietankę ubić, dodając cukier oraz żelatynę. 4 Na biszkopcie ułożyć kolejno masę jabłkową, okrągłe biszkopty, masę jogurtową, ewentualnie bitą śmietanę.

Dowiedz się więcej na temat: biszkopt

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje