Lekkie ciasto z galaretkami
Oto przepis na ciasto z galaretką. Jego przygotowanie zajmie około 60 minut, ale warto zainwestować ten czas, bo jest naprawdę pyszne. Biszkopt z galaretką uwielbiają zwłaszcza dzieci!
Składniki na 15 porcji:
Sposób przygotowania:
1 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec w temperaturze 175°C 30-40 minut.
2 Jabłka (nieobrane) zetrzeć. Dusić z cukrem kilka minut na maśle. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut bez przykrycia.
3 Drugą galaretkę rozpuścić w 50 ml wody. Gdy zacznie tężeć, połączyć z jogurtem. Jeśli chcemy udekorować ciasto z galaretką bitą śmietaną, rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, wystudzić. Śmietankę ubić, dodając cukier oraz żelatynę. 4 Na biszkopcie ułożyć kolejno masę jabłkową, okrągłe biszkopty, masę jogurtową, ewentualnie bitą śmietanę. Biszkopt z galaretką jest gotowy!
Zobacz też inny przepis na ciasto z galaretką
* * *
Zobacz więcej: