Lekko kwaskowy placek z migdałami
Delikatne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszaj z migdałami i cukrem. Mocno schłodzone masło posiekaj na małe kawałeczki. Wrzuć do mąki z dodatkami i jeszcze posiekaj nożem, by mąka połączyła się z masłem. Zagnieć ciasto, dodając żółtko. Jeśli ciasto nie chce się zlepić, dodaj 2 łyżeczki bardzo zimnej wody. Schłodź przez 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na kształt foremki. Foremkę wyłóż pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna oraz boków, ponakłuwaj i podpiecz w 180 st. przez 10 minut.
3. Nadzienie: ugotuj budyń z 350 ml mleka, z cukrem waniliowym i migdałowym. Odstaw do ostudzenia. Gruszki umyj, obierz i pokrój na ósemki, wycinając pestki. Zagotuj 1/2 szkl. wody z cukrem. Obgotuj owoce przez 2 minuty.
4. Budyń zmiksuj ze śmietaną. Wyłóż owoce na ciasto i zalej masą budyniową. Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 50-55 minut w 180 st., aż masa się zetnie i zezłoci. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ciasto ostygnie. Posyp płatkami migdałowymi.