Lemoniada bez cukru będzie smakować obłędnie. Jak zrobić lemoniadę z truskawkami?

Sezon na truskawki jest już w pełni! Po powrocie z zakupów zorientowałeś się, że chyba przedobrzyłeś z zapasami tych smacznych owoców? Wykorzystaj je do zrobienia orzeźwiającego napoju. Lemoniada z truskawek skutecznie ugasi pragnienie. Co więcej, przysmak ten przygotujesz bez grama cukru. Podpowiadamy, jak zrobić lemoniadę truskawkową.

Co zrobić z truskawek? Domowa lemoniada to strzał w dziesiątkę
Co zrobić z truskawek? Domowa lemoniada to strzał w dziesiątkę123RF/PICSEL

Słodkie owoce nie potrzebują ozdobników

Jędrne i słodkie — na takie truskawki wielu z nas czeka przez prawie cały rok. Owoce dostępne są stosunkowo krótko, więc nic dziwnego, że staramy się nacieszyć ich smakiem "na zapas". Kiedy nie masz ochoty na tworzenie złożonych deserów, a jednocześnie wciąż odczuwasz pragnienie, przygotuj lemoniadę z truskawek.

Ich walory smakowe sprawiają, że nie potrzeba wielu dodatków, by uzyskać wyśmienity napój. Nasza lemoniada bez cukru nie jest mdła i szybko gasi pragnienie. Jeśli jednak jesteś wielbicielem słodkości, napój możesz wzbogacić odrobiną miodu, syropu z agawy lub ksylitolu (cukru brzozowego).

Ekspresowe obieranie truskawekInteria Kulinaria

Jak zrobić lemoniadę truskawkową?

Zaraz przekonasz się, że nie musisz wychodzić na miasto, aby skosztować pysznego napoju, który jednoznacznie kojarzy się z nadchodzącym latem. Przepis na lemoniadę bez cukru jest prosty i szybki, więc przygotujesz ją w kilka chwil. To ważne, gdy potrzebujesz natychmiastowego nawodnienia i orzeźwienia.

Potrzebne składniki:

  • ½ kg truskawek,
  • 1 l zimnej wody (może być mineralna gazowana lub niegazowana — jak wolisz),
  • 1 cytryna,
  • kilka listków świeżej mięty.
Taką domową lemoniadę przygotujesz w kilka chwil, a na pewno zachwyci wszystkich domowników
Taką domową lemoniadę przygotujesz w kilka chwil, a na pewno zachwyci wszystkich domowników123RF/PICSEL

Lemoniada z truskawek — sposób przygotowania

  • Truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Pamiętaj, że szypułki należy oderwać dopiero po umyciu — inaczej owoce nasiąkną wodą i stracą swój intensywny smak.
  • Opłucz liście mięty i rozłóż je na ręczniku papierowym.
  • Z cytryny wyciśnij sok.
  • Truskawki, sok cytrynowy i miętę zmiksuj — najwygodniej będzie użyć blendera kielichowego.
  • Powstała masa powinna być gęsta i gładka. Przelej ją do dzbanka na lemoniadę i zalej zimną wodą.
  • Wymieszaj. W wyjątkowo upalne dni podawaj z kilkoma kostkami lodu. Gotowe!

Jak urozmaicić smak lemoniady truskawkowej?

Kuchnia nie lubi nudy. Receptury zawsze warto urozmaicać w zależności od tego, na co mamy ochotę i jakimi produktami dysponujemy w naszych kuchniach. Do lemoniady z truskawek pasować będzie także limonka. Dwiema sztukami zastąp w przepisie cytrynę.

Ciekawym akcentem okaże się zastąpienie mięty listkami bazylii. Choć przyprawa kojarzy się głównie z wytrawnymi potrawami, świetnie podkreśli smak owoców. Jeśli lubisz kwaskowate nuty, w przepisie na lemoniadę z truskawkami uwzględnij także rabarbar.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas