Lemoniada bez cukru będzie smakować obłędnie. Jak zrobić lemoniadę z truskawkami?
Sezon na truskawki jest już w pełni! Po powrocie z zakupów zorientowałeś się, że chyba przedobrzyłeś z zapasami tych smacznych owoców? Wykorzystaj je do zrobienia orzeźwiającego napoju. Lemoniada z truskawek skutecznie ugasi pragnienie. Co więcej, przysmak ten przygotujesz bez grama cukru. Podpowiadamy, jak zrobić lemoniadę truskawkową.
Spis treści:
Słodkie owoce nie potrzebują ozdobników
Jędrne i słodkie — na takie truskawki wielu z nas czeka przez prawie cały rok. Owoce dostępne są stosunkowo krótko, więc nic dziwnego, że staramy się nacieszyć ich smakiem "na zapas". Kiedy nie masz ochoty na tworzenie złożonych deserów, a jednocześnie wciąż odczuwasz pragnienie, przygotuj lemoniadę z truskawek.
Ich walory smakowe sprawiają, że nie potrzeba wielu dodatków, by uzyskać wyśmienity napój. Nasza lemoniada bez cukru nie jest mdła i szybko gasi pragnienie. Jeśli jednak jesteś wielbicielem słodkości, napój możesz wzbogacić odrobiną miodu, syropu z agawy lub ksylitolu (cukru brzozowego).
Jak zrobić lemoniadę truskawkową?
Zaraz przekonasz się, że nie musisz wychodzić na miasto, aby skosztować pysznego napoju, który jednoznacznie kojarzy się z nadchodzącym latem. Przepis na lemoniadę bez cukru jest prosty i szybki, więc przygotujesz ją w kilka chwil. To ważne, gdy potrzebujesz natychmiastowego nawodnienia i orzeźwienia.
Potrzebne składniki:
- ½ kg truskawek,
- 1 l zimnej wody (może być mineralna gazowana lub niegazowana — jak wolisz),
- 1 cytryna,
- kilka listków świeżej mięty.
Lemoniada z truskawek — sposób przygotowania
- Truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Pamiętaj, że szypułki należy oderwać dopiero po umyciu — inaczej owoce nasiąkną wodą i stracą swój intensywny smak.
- Opłucz liście mięty i rozłóż je na ręczniku papierowym.
- Z cytryny wyciśnij sok.
- Truskawki, sok cytrynowy i miętę zmiksuj — najwygodniej będzie użyć blendera kielichowego.
- Powstała masa powinna być gęsta i gładka. Przelej ją do dzbanka na lemoniadę i zalej zimną wodą.
- Wymieszaj. W wyjątkowo upalne dni podawaj z kilkoma kostkami lodu. Gotowe!
Jak urozmaicić smak lemoniady truskawkowej?
Kuchnia nie lubi nudy. Receptury zawsze warto urozmaicać w zależności od tego, na co mamy ochotę i jakimi produktami dysponujemy w naszych kuchniach. Do lemoniady z truskawek pasować będzie także limonka. Dwiema sztukami zastąp w przepisie cytrynę.
Ciekawym akcentem okaże się zastąpienie mięty listkami bazylii. Choć przyprawa kojarzy się głównie z wytrawnymi potrawami, świetnie podkreśli smak owoców. Jeśli lubisz kwaskowate nuty, w przepisie na lemoniadę z truskawkami uwzględnij także rabarbar.
Polecamy: