Lemoniada bez cukru będzie smakować obłędnie. Jak zrobić lemoniadę z truskawkami?

Co zrobić z truskawek? Domowa lemoniada to strzał w dziesiątkę
Co zrobić z truskawek? Domowa lemoniada to strzał w dziesiątkę123RF/PICSEL

Słodkie owoce nie potrzebują ozdobników

Ekspresowe obieranie truskawekInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak zrobić lemoniadę truskawkową?

  • ½ kg truskawek,
  • 1 l zimnej wody (może być mineralna gazowana lub niegazowana — jak wolisz),
  • 1 cytryna,
  • kilka listków świeżej mięty.
Taką domową lemoniadę przygotujesz w kilka chwil, a na pewno zachwyci wszystkich domowników
Taką domową lemoniadę przygotujesz w kilka chwil, a na pewno zachwyci wszystkich domowników123RF/PICSEL
  • Truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Pamiętaj, że szypułki należy oderwać dopiero po umyciu — inaczej owoce nasiąkną wodą i stracą swój intensywny smak.
  • Opłucz liście mięty i rozłóż je na ręczniku papierowym.
  • Z cytryny wyciśnij sok.
  • Truskawki, sok cytrynowy i miętę zmiksuj — najwygodniej będzie użyć blendera kielichowego.
  • Powstała masa powinna być gęsta i gładka. Przelej ją do dzbanka na lemoniadę i zalej zimną wodą.
  • Wymieszaj. W wyjątkowo upalne dni podawaj z kilkoma kostkami lodu. Gotowe!

Zobacz również:

    Jak urozmaicić smak lemoniady truskawkowej?

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?