Leśnicy przypominają: Tylko tak ogórki będą jędrne, twarde i chrupiące

Sezon ogórkowy jeszcze się nie zakończył, a ci, którzy uwielbiają te zielone warzywa, ochoczo przygotowują ogórki kiszone do słoików po to, aby mieć je na wyciągnięcie ręki zimą. Domowe przetwory bronią się same, ale czasem nie wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Ogórki kiszone mogą być twarde i jędrne, o czym przypominają pracownicy Lasów Państwowych. W mediach społecznościowych opublikowali post z przypomnieniem, który dodatek sprawi, że domowe kiszonki wyjdą idealnie.

Nie wiesz, co zrobić, aby kiszone ogórki były twarde i chrupiące? Leśnicy dali wskazówkę
Nie wiesz, co zrobić, aby kiszone ogórki były twarde i chrupiące? Leśnicy dali wskazówkę123RF/PICSEL

Domowe ogórki kiszone: Przygotowanie to pestka

Słoik domowych ogórków kiszonych to zawsze doskonały wybór na stół zimą, kiedy sklepowe owoce i warzywa pozostawiają wiele do życzenia. Choć wiele pań i panów domu ma w zanadrzu swoje sprawdzone przepisy, to zawsze może coś pójść nie tak. Ogórki mogą rozczarować nasze podniebienia zwłaszcza wtedy, gdy po wyciągnięciu ze słoika stają się albo bardzo miękkie, albo dosłownie rozpadają się w palcach.

Dlatego też pracownicy Lasów Państwowych opublikowali post, który ma zapobiec ewentualnym niedogodnościom. Leśnicy dają praktyczną wskazówkę: do każdego słoika z ogórkami, przed wlaniem zalewy, warto dodać liść dębu.

Ogórki kiszone: Po co dodawać liść dębu?

Po co dodawać liść dębu do ogórków kiszonych? Odpowiedź jest prosta. Zawierają one garbniki, które zapobiegają rozpadowi pektyn znajdujących się ogórkach. To właśnie te substancje odpowiadają za strukturę kiszonego warzywa. Dodanie liście do słoika sprawia, że ogórki będą faktycznie jędrne, twarde i chrupiące, ale równocześnie cały proces fermentacji przebiegnie prawidłowo.

Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv

Co można dodać jeszcze do ogórków kiszonych?

Liście dębu to niejedyny dodatek, który może wzbogacić nasze ogórki kiszone. Do słoików można jeszcze dodawać:

  • korzeń chrzanu - zapewnia pikantną nutę smaku ogórków,
  • liść winogrona - oprócz smaku, niweluje zmiękczanie kiszonych warzyw,
  • liść wiśni - usuwają goryczkę kiszonek,
  • liść porzeczki - nadają ciekawego aromatu ogórkom.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas