Letni koktajl na poprawę trawienia. Jelita będą działać bez szwanku

Lato to idealna pora, by pełnymi garściami czerpać z sezonowych produktów. Dojrzałe i soczyste owoce nie tylko wybornie smakują, ale są też źródłem cennych substancji odżywczych. Połącz przyjemne z pożytecznym, przyrządzając letnie koktajle. Nasycą, przyniosą upragnione orzeźwienie, a przy okazji wspomogą procesy trawienia. Będziesz czuć się lekko jak chmurka.

Zadbaj o trawienie latem przy pomocy sezonowych owoców
Zadbaj o trawienie latem przy pomocy sezonowych owoców123RF/PICSEL

Zalety picia koktajli

Koktajle w diecie to prawdopodobnie najprostszy sposób na włączenie dodatkowej porcji owoców i warzyw do jadłospisu, a wraz z nimi witamin i minerałów. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, więc brak czasu na gotowanie skomplikowanych posiłków nie problemem. Koktajle świetnie gaszą pragnienie, co docenimy zwłaszcza latem. Są kapitalną propozycją na przekąskę, kiedy nie mamy ochoty na obfite i gorące dania.

Zdarza się, że twój brzuch przypomina balon i czujesz dyskomfort trawienny? Letnie koktajle na poprawę trawienia okażą się sprzymierzeńcami w uporaniu się z tego rodzaju dolegliwościami.

"Ewa gotuje": Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczyPolsat

Przepis na koktajl arbuzowy

Twoje lato ma smak arbuza? W takim razie chętnie wykorzystasz jego miąższ do zrobienia zdrowego i orzeźwiającego koktajlu. W większości składa się z wody, więc sprzyja nawodnieniu organizmu. Nie tylko poprawia trawienie, ale ma też bardzo dobry wpływ na układ krążenia, stan skóry oraz włosów. Zadbaj o ciało od środka.

Składniki:

  • 300 g arbuza bez pestek
  • 1 banan
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 listki mięty
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania: 

  1. Z owoców zdejmij skórkę, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera. 
  2. Dodaj nasiona chia, miętę i zalej wodą. 
  3. Wszystko wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 

Prosto i smacznie.

Koktajl arbuzowy doskonale gasi pragnienie
Koktajl arbuzowy doskonale gasi pragnienie123RF/PICSEL

Koktajl na trawienie, odporność i sokoli wzrok

Pora zapoznać się bliżej z królową letnich owoców. Na uprawę borówki amerykańskiej we własnym zakresie decyduje się wielu ogrodników. Z dostępnością w sezonie letnim nie ma więc problemów. Część zbiorów lub zakupów warto zamrozić, by korzystać z potencjału owoców w kolejnych miesiącach. A jest on niemały.

Wśród właściwości borówek amerykańskich wymienia się wspieranie trawienia oraz usuwanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Bardzo korzystnie działają na wzrok, odporność i obniżanie poziomu cholesterolu, a także ciśnienia. Sprzyjają pamięci i spowalniają procesy starzenia organizmu. Czas zamienić owoce w smaczny koktajl.

Składniki:

  • 150 g borówek
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania: 

  1. Umyte borówki przełóż do blendera. 
  2. Wlej jogurt i krótko miksuj. 
  3. Dodaj otręby i miód, ponownie uruchom blender. 
  4. Gdy składniki się wymieszają, letni koktajl z borówek jest gotowy do wypicia.
Koktajl borówkowy można przygotować ze świeżych i mrożonych owoców
Koktajl borówkowy można przygotować ze świeżych i mrożonych owoców123RF/PICSEL

Szybki i prosty koktajl z agrestu

Podejrzewamy, że po pierwszej degustacji do przepisu na koktajl agrestowy o kwaskowatym smaku będziesz wracać z apetytem. Tym bardziej że owoce działają jak naturalny środek zapobiegający zaparciom i wzdęciom. Mają też właściwości żółciopędne, a do tego łagodzą stany zapalne żołądka oraz jelit.

Składniki:

  • 400 g zielonego agrestu
  • 100 ml mleka (jeśli wolisz, by koktajl był gęstszy, użyj kefiru lub jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Sposób przygotowania: 

  1. Agrest umyj, osusz i odetnij twarde końcówki. 
  2. Owoce zmiksuj — powinna powstać jednolita masa. 
  3. Wlej mleko i sok z limonki, zmiksuj całość. 
  4. Jeśli smak będzie zbyt kwaśny, możesz dodać odrobinę miodu.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas