Łezki „Dwa sery”
Pomidory wyjmij z zalewy (nie wylewaj jej).
Składniki na 3/4 porcje:
Kluseczki:
- 25 dag sera ricotta
- 15 dag parmezanu
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- biały pieprz
Na sos i do dekoracji:
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- listki bazylii
Sposób przygotowania:
1. Pomidory wyjmij z zalewy (nie wylewaj jej). Posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Podgrzewaj, aż powstający sos się zredukuje, dolej ocet. Dopraw do smaku i duś jeszcze kilkanaście minut.
2. Składniki kluseczek wymieszaj, wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto (takie jak na kopytka). Przełóż je na wysypany mąką blat, odkrawaj po małym kawałku, formując z każdego zgrabne owalne kluseczki. Wrzuć je do osolonego wrzątku. Gotuj, aż wypłyną. Odcedź.
3. Rozmaryn podgrzej z masłem i wymieszaj z kluseczkami. Podawaj z sosem pomidorowym i bazylią.
Czas przygotowania: ok. 60 minut