Lodowy puchar
Zachwyci domowników i gości!
Składniki na 4-5 porcji:
Lody:
- po 20 dag malin i truskawek lub innych owoców, np. jagód lub borówek amerykańskich
- 1/2 arbuza
- 300 ml mleka 3,2%
- 300 ml śmietanki 30%
- 6 żółtek
- 20 dag drobnego cukru
Dekoracja:
- po 2-3 łyżki borówek amerykańskich, malin i truskawek
- listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Lody: śmietankę i mleko wlej do garnka z grubym dnem. Żółtka ubij z cukrem na puszysty, jasny krem. Powoli wlewaj do niego przestudzoną śmietankę z mlekiem. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważaj, by jej nie zagotować! Zostaw do schłodzenia.2. Połówkę arbuza wydrąż. Z miąższu usuń wszystkie pestki. Maliny i truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce zmiksuj na gładkie piure. Przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz pozbyć się pestek. Mus owocowy dodaj do masy śmietankowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj.3. Masę przełóż do zamykanego naczynia i włóż do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksuj lody pierwszy raz. Powtórz to 4 razy co godzinę, aby nie powstały kryształki lodu. Wyjmij deser kilka minut wcześniej i podaj w wydrążonym arbuzie, udekorowane owocami i listkami mięty.