Lody pod bezą
Pyszny, orzeźwiający deser.

Składniki
- po 500 g lodów: czekoladowych, jagodowo-śmietankowych i waniliowych
- spód czekoladowy
- 100 g masła
- 100 g czekolady
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- łyżka kakao w proszku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- beza
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
1. Lody ułóż warstwami w misce wyłożonej folią. Wstaw na noc do zamrażarki. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na spód rozpuść w rondelku masło i czekoladę. Dodaj cukier i wymieszaj mikserem. Ostudź, po czym wbij roztrzepane jajka, a następnie wsyp suche składniki. Wymieszaj. Wylej ciasto do okrągłej formy. Piecz 30 minut. 3. Na bezę przełóż do miski białka i cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszaj cukier, po czym ubijaj białka przez chwilę, aby się zagrzały, po czym zdejmij i ubijaj na sztywną pianę. 4. Umieść na paterze czekoladowy spód. Wyjmij lody z zamrażarki. Ogrzej miskę od spodu dłońmi, po czym wysuń z niej lody i przełóż je na czekoladowy spód. Używając szpatułki, obłóż lody białkową pianą. Opal pianę palnikiem cukierniczym, tak aby zbrązowiała po wierzchu i zesztywniała na bezę.