Reklama

Reklama

Lody pod bezą

Pyszny, orzeźwiający deser.

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • po 500 g lodów: czekoladowych, jagodowo-śmietankowych i waniliowych

Składniki - spód czekoladowy

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka kakao w proszku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - beza

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

1. Lody ułóż warstwami w misce wyłożonej folią. Wstaw na noc do zamrażarki. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na spód rozpuść w rondelku masło i czekoladę. Dodaj cukier i wymieszaj mikserem. Ostudź, po czym wbij roztrzepane jajka, a następnie wsyp suche składniki. Wymieszaj. Wylej ciasto do okrągłej formy. Piecz 30 minut. 

3. Na bezę przełóż do miski białka i cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszaj cukier, po czym ubijaj białka przez chwilę, aby się zagrzały, po czym zdejmij i ubijaj na sztywną pianę. 

4. Umieść na paterze czekoladowy spód. Wyjmij lody z zamrażarki. Ogrzej miskę od spodu dłońmi, po czym wysuń z niej lody i przełóż je na czekoladowy spód. Używając szpatułki, obłóż lody białkową pianą. Opal pianę palnikiem cukierniczym, tak aby zbrązowiała po wierzchu i zesztywniała na bezę.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje