Lody pod bezą
Pyszny, orzeźwiający deser.
Sposób przygotowania
1. Lody ułóż warstwami w misce wyłożonej folią. Wstaw na noc do zamrażarki.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na spód rozpuść w rondelku masło i czekoladę. Dodaj cukier i wymieszaj mikserem. Ostudź, po czym wbij roztrzepane jajka, a następnie wsyp suche składniki. Wymieszaj. Wylej ciasto do okrągłej formy. Piecz 30 minut.
3. Na bezę przełóż do miski białka i cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszaj cukier, po czym ubijaj białka przez chwilę, aby się zagrzały, po czym zdejmij i ubijaj na sztywną pianę.
4. Umieść na paterze czekoladowy spód. Wyjmij lody z zamrażarki. Ogrzej miskę od spodu dłońmi, po czym wysuń z niej lody i przełóż je na czekoladowy spód. Używając szpatułki, obłóż lody białkową pianą. Opal pianę palnikiem cukierniczym, tak aby zbrązowiała po wierzchu i zesztywniała na bezę.