Łosoś pieczony
Z pieczarkami.
- 4 filety z łososia,
- 30 dag pieczarek,
- 5 - 6 filecików z sardeli,
- cytryna, pieprz,
- 2 szalotki,
- tarta bułka, masło, sól,
- 4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, polać dwiema łyżkami oliwy. Odstawić do lodówki na 30 minut. Szalotki obrać, pokroić. Fileciki z sardeli przetrzeć przez sito. Rozetrzeć na pastę z miękkim masłem. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Filety z łososia ułożyć w natłuszczonej i posypanej tartą bułką formie do pieczenia. Posmarować masłem sardelowym, obłożyć szalotkami i pieczarkami. Piec około 30 minut w temp. 200 st. C, często polewając sosem. Porcja - 450 kcal Czas przygotowania: 1 godz.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".