Lubimy jeść je na co dzień, ale od święta pasztety smakują jeszcze lepiej. Przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Pasztet z kurczaka. Doskonale komponuje się z chrzanem z jajkiem

  • 1 kurczak
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 300 g wątróbki drobiowej sparzonej
  • 400 g boczku wędzonego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
  • sól
  • pieprz
  • ¼ szklanki rosołu
  • 200 g boczku wędzonego
  • 180 g chrzanu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  1. Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką.
  2. Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. 
  3. Dolać rosołu z gotowania kurczaka - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. 
  4. Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć plastry boczku.
  5. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C. 
  6. Podawać z chrzanem. 
  7. Świeży tarty chrzan (choć może być ze słoiczka) połączyć z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. 
  8. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Szybki pasztet z wątróbki

  • 450 g wątróbek kurzych
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 50 ml wiśniówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  1. Wątróbki umyć, oczyścić, zmiksować. 
  2. Miksując dodać jajka i wiśniówkę oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. 
  3. Masę przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą. 
  4. Piec przez 45 minut w piekarniku w kąpieli wodnej, w temperaturze 150 st. C. 
  5. Ostudzić. 
  6. Podawać jako smarowidło.

Pasztet z grzybami

  • 1½ kg łopatki wieprzowej
  • 600 g podgardla wieprzowego
  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  •  ½ selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 150 g mrożonych prawdziwków
  • 150 g mrożonych podgrzybków
  • 150 g mrożonych kurek
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżka masła do natłuszczenia foremki
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. 
  2. W wysokim garnku podsmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę. 
  3. Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki. 
  4. Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule. 
  5. Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 
  6. Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. 
  7. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.
  8. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. 
  9. Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. 
  10. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać.
  11. Wbić jajka. 
  12. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą.
  13. Dokładnie wyrobić. 
  14. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.
  15. Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 
  16. Nałożyć masę mięsną. Wyrównać. 
  17. Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć. 
  18. Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.

Pasztet z musem z buraków ćwikłowych

Pasztet z musem z buraków
Pasztet z musem z burakówmateriały prasowe
  • 200 g borowików suszonych
  • 3 bułki pszenne (bez skórki)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany crème fraîche 40%
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki tymianku
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  1. Grzyby namoczyć, ugotować i odcedzić. 
  2. Czerstwe pieczywo poszarpać i wrzucić do wody, w której gotowały się grzyby. Odstawić.
  3. Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w kostkę cebule. 
  4. Gdy zacznie się złocić, dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać.
  5. Po chwili dodać pokrojone grzyby.
  6. Namoczone bułki przełożyć na sito. Odcisnąć i dodać do usmażonych grzybów. 
  7. Podgrzewać tak długo, aż woda z patelni odparuje. 
  8. Odstawić, by masa przestygła.
  9. Żółtka oddzielić od białek. 
  10. Wymieszać z wystudzoną masą grzybową. 
  11. Dodać szklankę śmietany. 
  12. Wsypać orzechy laskowe, pietruszkę i koperek. 
  13. Przyprawić solą i pieprzem. 
  14. Dodać roztarty w dłoniach tymianek i dobrze wymieszać.
  15. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
  16. Delikatnie połączyć z masą. 
  17. Przełożyć do prostokątnej, żaroodpornej formy (wcześniej wysmarować ją masłem i wysypać posiekanymi orzechami laskowymi, foremkę włożyć do większego naczynia z wodą). 
  18. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
  19. Przygotować mus. 
  20. Buraki upiec, wystudzić i obrać. 
  21. Przełożyć do miksera. 
  22. Dorzucić czosnek oraz chrzan. 
  23. Wycisnąć sok z cytryny. 
  24. Przyprawić solą i pieprzem. 
  25. Zmiksować na gładki krem. 
  26. Pasztet wystudzić, posmarować musem z buraków. 
  27. Udekorować rozmarynem i postawić na wielkanocnym stole.
„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsatPolsat