Lubimy jeść je na co dzień, ale od święta pasztety smakują jeszcze lepiej. Przepisy Ewy Wachowicz
W moim domu, na świątecznym stole, nie może zabraknąć różnego rodzaju potraw. Istnieją też pozycje "obowiązkowe", które niezmiennie od lat przygotowuję. Mowa między innymi o pasztetach. Dzisiaj podzielę się kilkoma sprawdzonymi przepisami.
Spis treści:
Pasztety są w Polsce bardzo popularne. Lubimy jeść je na co dzień, ale od święta smakują jeszcze lepiej. Bez problemu można kupić te produkty w sklepie, ale jako, że Wielkanoc za pasem, może skusicie się, by zrobić jakiś samodzielnie.
Pasztet z kurczaka. Doskonale komponuje się z chrzanem z jajkiem
Składniki:
- 1 kurczak
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- 300 g wątróbki drobiowej sparzonej
- 400 g boczku wędzonego
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- natka pietruszki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
- sól
- pieprz
- ¼ szklanki rosołu
- 200 g boczku wędzonego
CHRZAN Z JAJEM:
- 180 g chrzanu
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką.
- Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać.
- Dolać rosołu z gotowania kurczaka - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał.
- Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć plastry boczku.
- Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
- Podawać z chrzanem.
- Świeży tarty chrzan (choć może być ze słoiczka) połączyć z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Polecamy również: Przepisy na wielkanocne babki od Ewy Wachowicz
Szybki pasztet z wątróbki
Dla tych, którzy mają mniej czasu polecam przygotowanie prostego pasztetu z samej wątróbki.
Składniki:
- 450 g wątróbek kurzych
- 200 g masła
- 4 jajka
- 50 ml wiśniówki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Opis przygotowania:
- Wątróbki umyć, oczyścić, zmiksować.
- Miksując dodać jajka i wiśniówkę oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło.
- Masę przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
- Piec przez 45 minut w piekarniku w kąpieli wodnej, w temperaturze 150 st. C.
- Ostudzić.
- Podawać jako smarowidło.
Pasztet z grzybami
Bardzo lubię grzyby, jako dodatek do pasztetu. Niestety, to nie sezon na nie, więc wykorzystuję te mrożone.
Składniki:
- 1½ kg łopatki wieprzowej
- 600 g podgardla wieprzowego
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- ½ selera
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 150 g mrożonych prawdziwków
- 150 g mrożonych podgrzybków
- 150 g mrożonych kurek
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżka masła do natłuszczenia foremki
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
Opis przygotowania:
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki.
- W wysokim garnku podsmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę.
- Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki.
- Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule.
- Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.
- Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę.
- Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła.
- Dodać do masy mięsnej. Wymieszać.
- Wbić jajka.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą.
- Dokładnie wyrobić.
- Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.
- Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Nałożyć masę mięsną. Wyrównać.
- Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć.
- Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.
Pasztet z musem z buraków ćwikłowych
Na sam koniec dzielę się przepisem na pasztet z musem z buraków ćwikłowych. Ten produkt to również jedna z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole!
Składniki:
- 200 g borowików suszonych
- 3 bułki pszenne (bez skórki)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietany crème fraîche 40%
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego koperku
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki tymianku
- kilka gałązek tymianku do dekoracji
MUS:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
- Grzyby namoczyć, ugotować i odcedzić.
- Czerstwe pieczywo poszarpać i wrzucić do wody, w której gotowały się grzyby. Odstawić.
- Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w kostkę cebule.
- Gdy zacznie się złocić, dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać.
- Po chwili dodać pokrojone grzyby.
- Namoczone bułki przełożyć na sito. Odcisnąć i dodać do usmażonych grzybów.
- Podgrzewać tak długo, aż woda z patelni odparuje.
- Odstawić, by masa przestygła.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Wymieszać z wystudzoną masą grzybową.
- Dodać szklankę śmietany.
- Wsypać orzechy laskowe, pietruszkę i koperek.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać roztarty w dłoniach tymianek i dobrze wymieszać.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Delikatnie połączyć z masą.
- Przełożyć do prostokątnej, żaroodpornej formy (wcześniej wysmarować ją masłem i wysypać posiekanymi orzechami laskowymi, foremkę włożyć do większego naczynia z wodą).
- Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
- Przygotować mus.
- Buraki upiec, wystudzić i obrać.
- Przełożyć do miksera.
- Dorzucić czosnek oraz chrzan.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Zmiksować na gładki krem.
- Pasztet wystudzić, posmarować musem z buraków.
- Udekorować rozmarynem i postawić na wielkanocnym stole.
Jeśli lubicie pasztety, to jestem przekonana, że większość powyższych propozycji przypadnie wam do gustu. Wykorzystajcie Wielkanoc, by przygotować coś, czego do tej pory nie próbowaliście!