Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Sezonowe frytki wygrywają z ziemniaczanymi?

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić frytki z dyni? To proste
Jak zrobić frytki z dyni? To prosteTomasz HirkyjINTERIA.PL

Jakie dynie są najlepsze do zrobienia frytek?

Zobacz również:

    Jak zrobić frytki z dyni? Prosty przepis

    • Wybraną dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości 1-2 cm, a następnie w równe słupki.
    • Surowe kawałki dyni umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to tak, aby tworzyły jedną warstwę — frytki upieką się równomiernie.
    • Skrop oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Oprósz odrobiną soli i rozmarynu. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą użyć sproszkowanej ostrej papryki.
    • W jakiej temperaturze piec frytki z dyni? Ustaw piekarnik w trybie termoobiegu na temperaturę 190-200°C. Możesz użyć też opcji pieczenia góra-dół. Frytki będą gotowe po 25-30 minutach. Dokładny czas zależy od rodzaju i mocy urządzenia.
    Frytki to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na dania z dyni
    Frytki to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na dania z dyni123RF/PICSEL

    Niebanalna przekąska, czyli jak smakują frytki z dyni?

    „Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat