Racuchy będą smakować obłędnie. Dodaj szczyptę nieoczywistej przyprawy

InteriaKobieta Redakcja

Dobrze przyprawione racuchy to pomysł na słodkie śniadanie, obiad albo podwieczorek
Dobrze przyprawione racuchy to pomysł na słodkie śniadanie, obiad albo podwieczorek123RF/PICSEL

Puszyste racuchy z jabłkami w nowym wydaniu

Zobacz również:

    Przepis na racuchy drożdżowe z orientalnym twistem

    • 250 g mąki pszennej
    • ½ szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka kardamonu
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 jabłko
    • 1 szczypta soli
    • tłuszcz do smażenia
    • 20 g świeżych drożdży
    • ¼ szklanki mleka
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • ½ łyżeczki cukru
    Racuchy z kardamonem uprzyjemnią jesienne i zimowe posiłki
    Racuchy z kardamonem uprzyjemnią jesienne i zimowe posiłki123RF/PICSEL
    1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z cukrem oraz mąką. Wkrusz drożdże i delikatnie wymieszaj. Naczynie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
    2. Czas na ciasto. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz mleko (powinno mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, by wcześniej wyciągnąć je z lodówki). Wbij jajko, dosyp cukier.
    3. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut, następnie przykryj naczynie i odstaw w cieple na trzy kwadranse.
    4. Czas "leżakowania" wykorzystaj na umycie i obranie jabłka. Pokrój je w niezbyt grube plastry.
    5. Dodaj jabłko do gotowego ciasta na racuchy i przypraw kardamonem.
    6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta z jabłkami. Smaż kilka minut z każdej strony, aż placuszki będą rumiane.

    Tajniki smażenia racuchów

    Racuchy z mąki kasztanowej – pyszne i bezglutenowePolsatPolsat