Racuchy będą smakować obłędnie. Dodaj szczyptę nieoczywistej przyprawy

Dobrze przyprawione racuchy to pomysł na słodkie śniadanie, obiad albo podwieczorek
Dobrze przyprawione racuchy to pomysł na słodkie śniadanie, obiad albo podwieczorek123RF/PICSEL

Puszyste racuchy z jabłkami w nowym wydaniu

Przepis na racuchy drożdżowe z orientalnym twistem

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jabłko
  • 1 szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • 20 g świeżych drożdży
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru
Racuchy z kardamonem uprzyjemnią jesienne i zimowe posiłki
Racuchy z kardamonem uprzyjemnią jesienne i zimowe posiłki123RF/PICSEL
  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z cukrem oraz mąką. Wkrusz drożdże i delikatnie wymieszaj. Naczynie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
  2. Czas na ciasto. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz mleko (powinno mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, by wcześniej wyciągnąć je z lodówki). Wbij jajko, dosyp cukier.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut, następnie przykryj naczynie i odstaw w cieple na trzy kwadranse.
  4. Czas "leżakowania" wykorzystaj na umycie i obranie jabłka. Pokrój je w niezbyt grube plastry.
  5. Dodaj jabłko do gotowego ciasta na racuchy i przypraw kardamonem.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta z jabłkami. Smaż kilka minut z każdej strony, aż placuszki będą rumiane.

Tajniki smażenia racuchów

Racuchy z mąki kasztanowej – pyszne i bezglutenowePolsatPolsat