Makaron ryżowy z zieloną fasolką i imbirem
Cudownie rozgrzewa!

Składniki
- 1–2 garście mrożonej zielonej fasolki
- 200 g makaronu ryżowego typu wstążki
- 6–8 pieczarek
- kilka plasterków czerwonej papryki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 dymki
- 10 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1 posiekana papryczka chili
- 2 łyżki czarnego sezamu
4 osoby
Sposób przygotowania
Fasolkę wrzuć na wrzątek i gotuj 5 minut. Dodajmakaron i gotuj jeszcze 3 minuty. Odcedźi przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej łyżkęoleju. Wrzuć imbir i drobno posiekany czosnek,smaż ok. 4 minuty, stale mieszając. Przesuń jena bok patelni, a na środku podsmaż posiekanądymkę, pokrojone na cienkie plasterki pieczarkii paprykę. Wymieszaj całość, dodaj wstążkiz fasolką i smaż jeszcze przez ok. 3 minuty,mieszając. Wlej sos sojowy, olej sezamowy,dodaj cukier i posiekaną chili. Wymieszaj, przedpodaniem posyp sezamem.