Reklama

Reklama

Makaron z klopsikami

Sycący obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 1 łyżka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 70 g mozarelli
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mięso, oregano, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą i posiekaną cebulę.

Reklama

Z masy formuj średniej wielkości pulpeciki.

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane, smaż pulpeciki, co jakiś czas przekładając, by się podsmażyły z każdej strony.

Po kilku minutach wlej na patelnię passatę i dopraw ją cukrem, solą i pieprzem.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy będzie miękki odcedź, wyłóż na półmisek, następnie dodaj pulpeciki, polej pomidorowym sosem.

Na koniec posyp porwaną mozzarellą, możesz też posypać posiekaną natką pietruszki. 

Całość można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.               

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje