Makaron z lekkim sosem pomidorowym

Prosty przepis na danie obiadowe.

Makaron z sosem pomidorowym
Makaron z sosem pomidorowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek. Mieszając, usmaż je na szklisto. Pomidory zmiksuj razem koncentratem pomidorowym. Dodaj do cebuli i czosnku. Gotuj, aż odparuje połowa płynu i sos zacznie gęstnieć (ok. 25 min). 

2. W tym czasie makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Rukolę opłucz, osusz. Ser pokrusz. Pod koniec gotowania do sosu dodaj osączoną ciecierzycę. Potem całość przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. 

3. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami rukoli oraz serem. Od razu podawaj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas