Reklama

Reklama

Makaron z lekkim sosem pomidorowym

Prosty przepis na danie obiadowe.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag makaronu (średnie muszelki, kolanka, świderki)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 op. rukoli
  • 20 dag owczego sera
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek. Mieszając, usmaż je na szklisto. Pomidory zmiksuj razem koncentratem pomidorowym. Dodaj do cebuli i czosnku. Gotuj, aż odparuje połowa płynu i sos zacznie gęstnieć (ok. 25 min). 

2. W tym czasie makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Rukolę opłucz, osusz. Ser pokrusz. Pod koniec gotowania do sosu dodaj osączoną ciecierzycę. Potem całość przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. 

3. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami rukoli oraz serem. Od razu podawaj. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy