Makaron z lekkim sosem pomidorowym
Prosty przepis na danie obiadowe.

Składniki
- 30 dag makaronu (średnie muszelki, kolanka, świderki)
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 op. rukoli
- 20 dag owczego sera
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- szczypta cukru
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek. Mieszając, usmaż je na szklisto. Pomidory zmiksuj razem koncentratem pomidorowym. Dodaj do cebuli i czosnku. Gotuj, aż odparuje połowa płynu i sos zacznie gęstnieć (ok. 25 min). 2. W tym czasie makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Rukolę opłucz, osusz. Ser pokrusz. Pod koniec gotowania do sosu dodaj osączoną ciecierzycę. Potem całość przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. 3. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z sosem. Posyp listkami rukoli oraz serem. Od razu podawaj.