Makaron z mięsnym sosem

Na przygotowanie takiego domowego obiadu na pewno nie zabraknie ci czasu! Wypróbuj nasze przepisy na potrawy pełne warzyw i aromatycznych dodatków. Będą gotowe w pół godziny!

Czosnkowy ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 40 dag makaronu
  • grube świderki
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 8 pomidorków
  • 3 łyżki oliwy albo oleju
  • 5 dag parmezanu (ew. oscypka)
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła do dań włoskich

Sposób przygotowania

1. Szpinak opłucz, osącz, listki osusz, pokrój na kawałki. W garnku nastaw wodę na makaron. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Kiedy woda w garnku zawrze, wsyp sól (do smaku). 

2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Pomidorki umyj, osusz, pokrój na cząstki. Mięso opłucz, wytrzyj. 

3. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso i cebulę, smaż 7 minut, podlej odrobiną wody. 

4. Parmezan zetrzyj. Do składników na patelni dodaj szpinak oraz pomidorki. Smaż jeszcze ok. 3 minut. Ponownie przypraw. Makaron odcedź, osącz, połącz z sosem oraz parmezanem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje