Makaron z mięsnym sosem
Na przygotowanie takiego domowego obiadu na pewno nie zabraknie ci czasu! Wypróbuj nasze przepisy na potrawy pełne warzyw i aromatycznych dodatków. Będą gotowe w pół godziny!

Czosnkowy ze szpinakiem
Składniki
- 50 dag świeżego szpinaku
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 40 dag makaronu
- grube świderki
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 cebula
- 8 pomidorków
- 3 łyżki oliwy albo oleju
- 5 dag parmezanu (ew. oscypka)
- sól
- pieprz
- suszone zioła do dań włoskich
Sposób przygotowania
1. Szpinak opłucz, osącz, listki osusz, pokrój na kawałki. W garnku nastaw wodę na makaron. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Kiedy woda w garnku zawrze, wsyp sól (do smaku). 2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Pomidorki umyj, osusz, pokrój na cząstki. Mięso opłucz, wytrzyj. 3. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso i cebulę, smaż 7 minut, podlej odrobiną wody. 4. Parmezan zetrzyj. Do składników na patelni dodaj szpinak oraz pomidorki. Smaż jeszcze ok. 3 minut. Ponownie przypraw. Makaron odcedź, osącz, połącz z sosem oraz parmezanem.

Ziołowy z cukinią
Składniki
- 40 dag makaronu wstążki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 i 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
- 1/3 szkl. śmietany kremówki
- 2 szalotki
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- po 6 gałązek tymianku i bazylii
- 2 gałązki rozmarynu
- po 2 łyżki oleju i oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Filet umyj, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą i ziołami prowansalskimi. Natrzyj tym mięso. Pokrój je w kostkę i odłóż na bok. Zagotuj posoloną wodę na makaron. Szalotki obierz, posiekaj. Cukinię umyj, pokrój w słupki. Zioła opłucz, odłóż trochę do dekoracji. Od pozostałych gałązek oderwij listki i igiełki, posiekaj je. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim szalotki. Wrzuć mięso, mieszając, smaż je 5 minut. Dodaj cukinię. Smaż kolejne 5 minut. Składniki na patelni oprósz solą i pieprzem. Zalej śmietaną 18-proc. oraz kremówką. Duś 10 minut. 2. Na wrzątek wrzucić makaron, gotuj go ok. 8 minut. Sos ponownie przypraw i wymieszaj z ziołami. Makaron odcedź, osącz, wymieszaj z sosem Udekoruj resztą ziół i ew. pomidorkami.

Boloński z dynią na ostro
Składniki
- 2 marchewki
- 50 dag dyni
- kawałek (ok. 25 dag) selera korzeniowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5–6 dojrzałych pomidorów
- 40 dag makaronu rurki
- sól l pieprz
- natka do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Zagotuj posoloną wodę na makaron. Pomidory sparz, obierz, oczyść. Marchewkę i seler oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Miąższ dyni odetnij od skóry, oczyść, potnij w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek drobniutko potnij. 2. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso (ok. 5 minut). Dołóż cebulę, czosnek, chili oraz dynię, marchewkę i seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą, pieprzem. Na posolony wrzątek wrzucić makaron i ugotuj go wg przepisu na opakowaniu. 3. Do składników na patelni dodaj koncentrat i miąższ pomidorów. Duś jeszcze 15 minut. Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński ponownie przypraw do smaku. Wymieszaj z makaronem. Udekoruj natką.