Reklama

Reklama

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron najlepiej smakuje właśnie z pomidorami

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • pół kg makaronu gemelli (lub innego)
  • 15 dag parmezanu
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • pęczek zielonej bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Gorące kluski przełożyć na półmisek. 

2. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno posiekaną bazylię. Całość gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec dodać masło. 

3. Makaron zalać gotowym sosem pomidorowym. Wierzch posypać startym parmezanem, udekorować listkami bazylii.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje