Domowe makaroniki

Aktualizacja

Domowe makaroniki, pyszności z francuskim rodowodem to jedne z najsłynniejszych ciasteczek świata, w ostatnich latach zrobiły się wręcz modne. Warto spróbować jak smakują. Domowe makaroniki są bardzo proste i pyszne.

Domowe makaroniki pięknie się prezentują
Domowe makaroniki pięknie się prezentują 123RF/PICSEL

Domowe makaroniki - przygotowanie

Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i mielimy. Możemy też ułatwić sobie pracę sięgając po dostępne w sprzedaży mielone migdały. Z paczuszki odmierzamy wówczas ok. 30 g proszku.

Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka będziemy mogli wykorzystać np. do pożywnej jajecznicy lub omletu.

Do sztywnej białkowej piany dodajemy zmielone migdały i cukier puder, mieszamy. Dodajemy trzy łyżki kakao i łyżeczkę przegotowanej wody. Bardzo starannie mieszamy, aż do połączenia składników.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką formujemy z masy okrągłe ciasteczka (parzystą ilość) i układamy je na blasze tak, by się nie stykały. Odstawiamy je na godzinę.

Po godzinie łączymy ciasteczka po dwie sztuki w środku umieszczając masło czekoladowe. 

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy ciasteczka ok. 15 minut.

Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas