Reklama

Reklama

Makaroniki własnej produkcji

Makaroniki, pyszności z francuskim rodowodem to jedne z najsłynniejszych ciasteczek świata, w ostatnich latach zrobiły się wręcz modne. Warto spróbować jak smakują te domowej roboty.

Składniki

  • 3 białka
  • 1 słoiczek masła czekoladowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g migdałów
  • 200 g cukru pudru

Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i mielimy. Możemy też ułatwić sobie pracę sięgając po dostępne w sprzedaży mielone migdały. Z paczuszki odmierzamy wówczas ok. 30 g proszku.

Reklama

Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka będziemy mogli wykorzystać np. do pożywnej jajecznicy lub omletu.

Do sztywnej białkowej piany dodajemy zmielone migdały i cukier puder, mieszamy. Dodajemy trzy łyżki kakao i łyżeczkę przegotowanej wody. Bardzo starannie mieszamy, aż do połączenia składników.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką formujemy z masy okrągłe ciasteczka (parzystą ilość) i układamy je na blasze tak, by się nie stykały. Odstawiamy je na godzinę.

Po godzinie łączymy ciasteczka po dwie sztuki w środku umieszczając masło czekoladowe. 

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy ciasteczka ok. 15 minut.

Zobacz także

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje