Makowiec japoński: Przepis, który udaje się zawsze

Dowiedz się, jak zrobić makowiec japoński z jabłkami
Dowiedz się, jak zrobić makowiec japoński z jabłkami123RF/PICSEL

Makowiec japoński z jabłkami: Co go wyróżnia?

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecINTERIA.TVInteria.tv

Bezglutenowy makowiec

Makowiec japoński: Lista produktów

  • 400 g niebieskiego maku,
  • 2 szklanek mleka,
  • 8 jajek,
  • 6 jabłek,
  • 1 kostki masła (200 g),
  • 1 szklanki cukru pudru (może być mniej, jeśli nie przepadacie za zbyt słodkim smakiem),
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).

Jak zrobić makowiec japoński krok po kroku?

  • Mak przesypujemy do garnka z grubym dnem. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z palnika i pozostawiamy pod przykryciem przez pół godziny, by mak napęczniał.
  • Odcedzamy z nadmiaru płynu, delikatnie dociskając. Następnie przepuszczamy mak przez maszynkę lub do rozdrobnienia używamy blendera. Co prawda można przygotować makowiec z gotowej masy makowej z puszki, lecz jeśli zależy nam na spektakularnym efekcie, lepiej przyrządzić ją samodzielnie.
  • Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy skropić je sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ściemniał.
  • Rozbijamy jajka, precyzyjnie oddzielając białka od żółtek.
  • Żółtka umieszczamy w szerokiej misce wraz z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu, aż sama będzie puszysta. Może zająć to od 5 do 7 minut.
  • Krem łączymy w dużym naczyniu z makiem i odciśniętymi z soku jabłkami. Mieszamy przy pomocy dużej drewnianej łyżki.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy niewielkimi porcjami do masy makowej.
  • Mieszamy i przekładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40-50 minut.
Zwieńczeniem domowego makowca może być posypka z kandyzowanych owoców
Zwieńczeniem domowego makowca może być posypka z kandyzowanych owoców123RF/PICSEL