Jabłecznik na 10 łyżek. Bez miksera, w kilka chwil. Zawsze wychodzi smaczny

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Babcia uwielbiała ten przepis. Jabłecznik na 10 łyżek to najprostsze ciasto
Babcia uwielbiała ten przepis. Jabłecznik na 10 łyżek to najprostsze ciasto123RF/PICSEL

Szybkie, tanie ciasto z jabłkami. Ciasto 10 łyżek

Szybkie, tanie ciasto z jabłkami. Ciasto 10 łyżek
Szybkie, tanie ciasto z jabłkami. Ciasto 10 łyżek123RF/PICSEL
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek oleju,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • 1 płaską łyżeczkę cynamonu mielonego.
  1. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż pokrojone jabłka z cynamonem.
  3. W misce zmieszaj mąkę pszenną, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka i proszek do pieczenia. Całość zmieszaj do połączenia składników - możesz użyć ręcznej trzepaczki lub zwykłej łyżki. Dla oszczędności czasu warto wybrać jednak mikser - chociaż obejdzie się i bez niego. Masa powinna być gęsta i jednolita.
  4. Zalej masą przygotowane wcześniej jabłka.
  5. Ciasto włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i odłóż do ostygnięcia. Jeśli chcesz, by jabłka znalazły się na wierzchu wypieku, obróć ciasto jak będzie jeszcze ciepłe - ale nie gorące!
"Ewa gotuje": Pieczona gęśPolsat