Makrela nadziewana ziołami

Wypróbuj makrelę z naszego przepisu. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki powinny nieco wystawać z ryb – apetycznie się przyrumienią. Zioła wciskamy głęboko, by ryba przesiąkła ich aromatem.

Taka makrela smakuje doskonale.
Taka makrela smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 makrele
  • 20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 łyżki musztardy
  • po 4 gałązki rozmarynu i tymianku
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Zrobić marynatę: musztardę, olej, ocet winny, sok z cytryny i listki laurowe wymieszać, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Makrele oczyścić, umyć, osuszyć. Do każdej włożyć plastry ziemniaków i zioła.

2. Zalać ryby gorącą marynatą i zostawić na 15 minut. Osączyć, posmarować olejem i piec w temperaturze 185°C około 20 minut.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas