Makrela nadziewana ziołami
Wypróbuj makrelę z naszego przepisu. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki powinny nieco wystawać z ryb – apetycznie się przyrumienią. Zioła wciskamy głęboko, by ryba przesiąkła ich aromatem.
Składniki na 4 porcje:
- 4 makrele
- 20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 łyżki musztardy
- po 4 gałązki rozmarynu i tymianku
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Zrobić marynatę: musztardę, olej, ocet winny, sok z cytryny i listki laurowe wymieszać, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Makrele oczyścić, umyć, osuszyć. Do każdej włożyć plastry ziemniaków i zioła.
2. Zalać ryby gorącą marynatą i zostawić na 15 minut. Osączyć, posmarować olejem i piec w temperaturze 185°C około 20 minut.