Malinowa chmurka odchodzi do lamusa. W święta uraczę gości wersją z pistacjami

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Kremowa i pełna smaku pasta pistacjowa to składnik, który przez kucharzy i cukierników nazywany jest „zielonym złotem”. Zaskakuje smakiem, a dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu czy cynku. Jedwabista konsystencja i lekko gorzkawy smak sprawiają, że z powodzeniem wykorzystamy ją zarówno do dań na wytrawnie, jak i deserów. Doskonałym przykładem, który wykorzystuje cenny rarytas jest pistacjowa chmurka, czyli ciasto, które podbije serca gości w trakcie tegorocznej Wielkanocy. Jak przygotować je krok po kroku? Nie zwlekaj i sprawdź już teraz.

Jak przygotować pistacjową chmurkę z bezą?
Jak przygotować pistacjową chmurkę z bezą?123RF/PICSEL

Kruchy spód do pistacjowej chmurki

Składniki na kruchy spód

  • 90 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g schłodzonego masła
  • 2 zimne żółtka

Przygotowanie kruchego spodu

  1. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy do dużej miski lub bezpośrednio na stolnicę. Do suchych składników dodajemy posiekane masło oraz żółtka.
  2. Całość zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Jeśli konsystencja będzie zbyt sypka, możemy zwilżyć dłonie zimną wodą i wrócić do ugniatania.
  3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w lodówce.
  4. W kolejnym kroku formę o średnicy 21 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem i ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  5. Kruchy spód nakłuwamy widelcem, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy do całkowitego ostudzenia.

Puszysta beza z pistacjami

Składniki na bezę z pistacjami

  • 2 białka w temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru białego
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 30 g obranych pistacji
  • szczypta soli

Przygotowanie bezy z pistacjami

  1. Zaczynamy od wycięcia arkusza papieru do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o nieco mniejszej średnicy niż forma do ciasta kruchego.
  2. Tak przygotowany papier wykładamy na blachę do piekarnika i przechodzimy do przygotowania bezy.
  3. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Dopiero wtedy możemy łyżka po łyżce dodać cukier,
  4. Składniki cały czas ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się sztywna i mocno błyszcząca.
  5. Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy raz jeszcze do połączenia się składników. Uzyskaną masę wykładamy na narysowany wcześniej okrąg.
  6. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze przez 45 minut.
  7. W połowie czasu pieczenia posypujemy wierzch bezy drobno posiekanymi pistacjami. Kiedy upłynie ostatnia minuta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i w ten sposób całkowicie studzimy bezę.

Krem pistacjowy krok po kroku

Krem pistacjowy w prosty sposób przygotujemy z obranych orzechów
Krem pistacjowy w prosty sposób przygotujemy z obranych orzechów123RF/PICSEL

Składniki na krem pistacjowy

  • 400 g niesolonych pistacji w łupinach lub 200 g obranych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone

Przygotowanie kremu pistacjowego

  1. Jeśli wybraliśmy pistacje w łupinkach, zaczynamy od ich obrania. Orzechy pozbawione skorupki umieszczamy w kielichu blendera i zaczynamy miksować.
  2. Dobrze zblendowane pistacje powinny przypominać gęste i kremowe masło. W kolejnym kroku przechodzimy do ubijania mascarpone.
  3. Serek przekładamy do czystej miseczki i sięgamy po końcówkę do ubijania białek. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodajemy masło pistacjowe i cukier puder.
  4. Po wymieszaniu wszystkich składników przekładamy gotowy krem na wystudzony kruchy spód.

Ubijanie kremu śmietankowego i składanie ciasta

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 150 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g dżemu z owoców leśnych

Złożenie ciasta

  1. Wszystkie składniki przeznaczone na krem śmietankowy przekładamy do miski i za pomocą końcówki do białek ubijamy na sztywny krem.
  2. Na warstwie pistacjowej rozsmarowujemy dżem z owoców leśnych, a na wierzch wykładamy świeżo przygotowany krem śmietankowy.
  3. Całość dekorujemy całkowicie wystudzoną bezą i wkładamy pistacjową chmurkę do lodówki. Najlepiej potrzymać ją w chłodzie przez całą noc.
„Ewa gotuje”: MazurekPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas