Seniorzy powinni zajadać się nią bez końca. Jest pożywna, smaczna i lekka
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Obiad seniora, by służył zdrowiu, powinien być nie tylko smaczny i obfity w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekkostrawny. W codziennym menu nie powinno więc zabraknąć zdrowych posiłków, u podstaw których staną pożywne, uzupełniające jadłospis zupy. Jaka zupa dla starszej osoby? Seniorzy mogą zajadać się nimi bez końca.
Spis treści:
Obiady dla seniora. Tymi zupami może zajadać się bez końca
Wraz z wiekiem zawartość obiadowego talerza powinna zostać poddana bacznej ocenie. Brak apetytu oraz duża ilość spożywanych leków, w połączeniu z posiłkami, które nie dostarczają organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w dojrzałym wieku mogą prowadzić do niedożywienia. A to może znacząco odbić się na kondycji i zdrowiu starszej osoby.
Obiad seniora musi być więc nie tylko smaczny i zdrowy, ale przede wszystkim dostosowany do potrzeb jego organizmu. Co za tym idzie powinien być lekkostrawny i pożywny, a przy tym pozbawiony pustych kalorii.
Zobacz również: Skuteczne diety dla kobiet 50 plus. Zastosuj proste zasady i obserwuj jak kilogramy nikną
Jak żywić seniora w domu? Dieta seniora: zasady
Na co dzień seniorzy powinni stosować się do kilku istotnych zasad. Z uwagi na pogorszenie działania enzymów trawiennych dania pojawiające się w ich jadłospisie muszą być przede wszystkim lekkostrawne i gotowane lub przygotowywane na parze.
Lekkostrawne przepisy wykluczają smażenie, zachęcając jednocześnie do częstszego sięgania po warzywa i owoce - najlepiej w postaci przecierów. Ważne jest także dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości wody, a przy tym spożywanie posiłków w regularnych odstępach, co 3 lub 4 godziny. Podstawą codziennego jadłospisu powinny stać się także pożywne zupy. Które zaprosić na swój stół?
Co gotować dla starszej osoby? Zupy dla seniora - smaczne i pożywne
Zobacz również:
Seniorzy powinni ograniczyć spożywanie tej żywności, która w swoim składzie zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych - tłustego mięsa, słodyczy czy słonych przekąsek. W zamian sięgać powinni po produkty obfite w nienasycone kwasy tłuszczowe, na czele z oliwą z oliwek czy orzechami, a także nabiałem, jajami, rybami i chudym mięsem.
Jednym z lepszych sposobów na dostarczenie do organizmu cennych substancji odżywczych jest spożywanie pożywnych, ale lekkostrawnych zup. Na liście tych najsmaczniejszych dumnie rozsiadły się zupa kalafiorowa z natką pietruszki i ziemniakami czy popularna zupa pomidorowa. Smaku i zdrowia nie można odmówić także polskiemu krupnikowi lub zaszaleć nieco z zupą z pulpetami drobiowymi. Nieco niecodziennym wyborem mogą stać się zupy krem - z dyni czy z marchwi.
Podstawą przy okazji przygotowywania posiłku dla starszej osoby jest odłożenie niezdrowej soli. Tę bez problemu zastąpić można przyprawami i ziołami, które dodatkowo wpłyną na procesy trawienia.
Zobacz również: Hit śniadaniowy z PRL. Bije na głowę modną owsiankę
Przykładowy jadłospis dla osób starszych. Tą zupą mogą zajadać się bez końca
Seniorzy, chcąc urozmaicić swoje codzienne menu, mogą zaszaleć nieco w zaciszu swojej kuchni. Jedną z pożywniejszych, a jednocześnie lekkostrawnych zup będzie ta przygotowana na bazie zielonych warzyw z dodatkiem indyka, a kolejno zblendowana do kremowej konsystencji. Jak ją przyrządzić? Potrzebować będziemy:
- 1,5 litra bulionu,
- 350 g piersi z indyka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 mały brokuł,
- 1 pietruszkę,
- kawałek selera,
- bazylię,
- oregano,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka pokroić na małe kawałki, a kolejno podsmażyć na oleju roślinnym do momentu, kiedy się zarumieni.
- Dodać pokrojone drobno lub starte na tarce pietruszkę i selera. Wszystko smażyć jeszcze przez około trzy minuty.
- Dodać bulion i przyprawy. Gotować przez około 10 minut.
- Na koniec wrzucić podzielony na małe różyczki brokuł. Gotować przez pięć minut, do momentu aż będzie miękki.
- Odstawić zupę, by lekko przestygła. Kolejno zblendować na gładką masę. Podawać z kromką chleba lub grzankami.
Zobacz również: Pięć sposobów na płaski brzuch. Efekt zauważysz już po tygodniu