Malinowy chłodnik
Malinowy chłodnik to doskonała owocowa zupa. Świetna na każdą okazję - można nią urozmaicić obiad , jak również zaskoczyć gości. Malinowy chłodnik to czysta przyjemność dla podniebienia, którą łatwo przygotować.
Malinowy chłodnik - przygotowanie
1. Maliny wyłóż do zlewu i poczekaj, aż się rozmrożą. W garnku zagotuj litr wody. Wsyp cukier i włóż laskę cynamonu. Gotuj na małym ogniu 10 min.
2. Do garnka wrzuć połowę przygotowanych malin. Gotuj ok. 5 minut. Garnek zdejmij z ognia, wsyp cukier waniliowy. Wymieszaj, odstaw do całkowitego przestudzenia.
3. Zimną zupę zmiksuj i dodaj pozostałe owoce. Wlej wino, wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby danie się schłodziło.
4. Makaron wrzuć do wrzątku i ugotuj według przepisu, odcedź, ostudź. Opłucz i osusz kilka listków mięty. Zupę podawaj z makaronem, gałką ulubionych lodów i dekoruj ziołami.
Sprawdź przepisy na napoje:
Zobacz również: