Marcepanowe babeczki

Pyszny podwieczorek.

Lekkie i puszyste babeczki z borówkami
Lekkie i puszyste babeczki z borówkami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag borówek (świeżych albo mrożonych)
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 15 dag masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • papierowe foremki do muffinek

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Każde wgłębienie w formie na muffinki wyłóż 2 papierowymi foremkami. Borówki przebierz, opłucz, przesyp na ściereczkę i dokładnie osusz. Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło ucieraj ok. 5 minut z marcepanem, cukrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli.

2. Kiedy masa będzie już puszysta, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę oraz borówki. Dobrze wymieszaj ciasto łyżką. Ciasto nałóż łyżką do wgłębień w formie (najwyżej do 2/3 wysokości). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut.

3. Wystudź. Ewentualnie przed podaniem oprósz babeczki cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z wanilią.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas