Marcepanowe babeczki
Pyszny podwieczorek.
Składniki:
- 25 dag borówek (świeżych albo mrożonych)
- 10 dag masy marcepanowej
- 15 dag masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 opak. cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany kremówki
- sól
- papierowe foremki do muffinek
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Każde wgłębienie w formie na muffinki wyłóż 2 papierowymi foremkami. Borówki przebierz, opłucz, przesyp na ściereczkę i dokładnie osusz. Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło ucieraj ok. 5 minut z marcepanem, cukrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli.
2. Kiedy masa będzie już puszysta, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę oraz borówki. Dobrze wymieszaj ciasto łyżką. Ciasto nałóż łyżką do wgłębień w formie (najwyżej do 2/3 wysokości). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut.
3. Wystudź. Ewentualnie przed podaniem oprósz babeczki cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z wanilią.