Marchew: Bogactwo zdrowotnych właściwości

Marchew to nie tylko słodki smak, ale także bogactwo witamin i minerałów, które są w stanie uchronić nas przed wieloma chorobami. Regularne jedzenie jej hamuje oznaki przedwczesnego starzenia się skóry, poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Marchew jest też idealną propozycją dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy oraz zdrowo się odżywiać. <b> Wartości odżywcze marchwi</b> Większość korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia z marchwi można przypisać dużej ilości beta-karotenu, błonnika oraz przeciwutleniaczy, ale nie tylko. Jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw dostarcza też solidnej dawki witamin: A,C, K oraz tych z grupy B, jak i kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, potasu, żelaza, miedzi i manganu.

article cover
&copy;123RF/PICSEL

Ogranicza poziom złego cholesterolu

&copy;123RF/PICSEL

Z badań przeprowadzonych przez naukowców jasno wynika, że poziom złego cholesterolu spada średnio o 11 procent, jeśli dziennie zjemy około 200 gramów surowej marchwi. Dieta oparta na niej powinna trwać minimum trzy tygodnie, a następnie warzywo to powinno stale gościć w naszym jadłospisie, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko wystąpienia chorób serca.

Wzmacnia układ odpornościowy

Marchew zawiera szereg antyseptycznych oraz antybakteryjnych właściwości, które czynią ją idealną bronią przeciw bakteriom oraz wirusom. Regularne zjadanie surowego warzywa zagwarantuje nam też wzmocnienie układu odpornościowego, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Układ trawienny

&copy;123RF/PICSEL

Marchew - podobnie jak większość warzyw - zawiera dużą ilość błonnika, czyli jednego z najważniejszych składników, które wspierają nasz układ trawienny. Pomaga on w całkowicie naturalny sposób przejść gładko treści pokarmowej przez cały układ trawienny, nie powodując przy tym zaparć, ani gazów. Odpowiednia ilość błonnika pobudza też perystaltykę jelit oraz wydzielanie soków trawiennych, które są niezbędne do przeprowadzenia całego procesu trawienia. Ponadto pomaga zapobiegać wielu chorobom, takim jak na przykład rak jelita grubego, oraz chroni nasze serce obniżając poziom złego cholesterolu, który negatywnie wpływa na stan mięśnia sercowego.

Wspomaga wzrok

Niedobór witaminy A może powodować trudności z widzeniem w przyćmionym świetle. Bogata w nią marchew jest dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na tzw. "kurzą ślepotę". Nasz wzrok starzeje się podobnie jak nasze ciało, dlatego każdy powinien włączyć marchew do swojej codziennej diety, a szczególnie osoby po 45. roku życia.

Zdrowie jamy ustnej

&copy;123RF/PICSEL

Jedzenie marchwi zapewnia nam też zdrowie całej jamy ustnej, a przede wszystkim dziąseł. Stymuluje między innymi ilość wydzielanej śliny, która jest substancją alkaliczną i zwalcza bakterie oraz ciała obce, które często prowadzą do ubytków w zębach, nieprzyjemnego oddechu oraz innych zagrożeń dla jamy ustnej.

Udar mózgu

Regularne jedzenie marchewki zmniejsza aż o 68 procent ryzyko udaru. Badania przeprowadzone przez naukowców dowiodły, że świeża marchew jest w stanie wzmacniać nasz mózg oraz regenerować go u pacjentów, którzy doświadczyli chorób i zaburzeń.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas