Marchewkowa z awokado i złocistymi grzankami
Rozgrzewa i syci

Składniki
- 1 l wywaru mięsnego
- 500 g marchewki
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml gęstej słodkiej śmietany 36 proc.
- trzy kromki chleba pokrojone w kostki, na grzanki i łyżka oliwy
Sposób przygotowania
1. Podgrzej mięsny wywar. Marchewkę umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. 2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na rumiano na maśle. Dodaj do zupy. 3. Gdy marchewka się rozgotuje, zupę zmiksuj na krem. Dodaj gęsta śmietanę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, imbirem i sokiem z cytryny. 4. Awokado umyj i obierz, pokrój w cienkie paski. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć kostki chleba i chwilę podsmażaj, aż się zrumienią i staną chrupiące. Zupę nalewaj do talerzy, dodaj awokado i po kilka kostek grzanek.