Składniki na 4-6 porcji: - 1 papryczka chili, - 3 gałązki rozmarynu, - 5 łyżek octu balsamicznego, - 6-7 łyżek oliwy z oliwek, - 5 łyżek sosu Worcester, - 2-3 łyżki miodu, - 2 łyżki keczupu, - pieprz, - 1,5 kg żeberek, - 800 g ziemniaków, - por, - 70 g boczku, - 200 ml bulionu warzywnego, - 4 łyżki octu winnego białego, - 1-2 łyżki średnio ostrej musztardy, - sól, cukier Przygotowanie: Na marynatę: Zmieszać ocet balsamiczny, 5 łyżek oleju, sos Worcester, miód, keczup, pokrojone w krążki chili, posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Żeberka zalać marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Od czasu do czasu obracać. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pora pokroić w plastry, boczek w kostkę. Boczek usmażyć na chrupko, dodać pora, smażyć ok. 2 minuty. Bulion, ocet winny, musztardę, sól i pieprz, zagotować, przelać do miski, do marynaty włożyć poprzekrawane ziemniaki i odstawić na co najmniej godzinę. Żeberka wyjąć z marynaty, posolić, opiec na rozgrzanym grillu, ułożyć na tackach do grillowania i piec jeszcze 25 minut, od czasu do czasu smarując marynatą. Sałatkę ziemniaczaną doprawić solą i pieprzem i podawać do żeberek. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal