Masła smakowe
Aby kanapki smakowały jeszcze lepiej, można posmarować je własnoręcznie przygotowanym masłem z dodatkami. Smarowidło utarte na przykład z odrobiną ziół zmieni aromat, fakturę, a nawet kolor.

Masło ziołowe
Składniki
- 100 g miękkiego masła + po łyżeczce:
- koperku
- szczypiorku
- suszonej bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- suszonego oregano
Masło doprawiamy i miksujemy z ziołowymi dodatkami, gotowe schładzamy.
Masło jajeczne

Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Gotujemy jajko na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Ucieramy masło z żółtkiem, doprawiamy, mieszamy, chłodzimy.Masło czosnkowe

Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Ząbki czosnku obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Ucieramy masło z rozdrobnionym czosnkiem i dodatkiem suszonej natki. Gotowe masło chłodzimy.Masło cytrynowe

Składniki
- 100 g masła
- 1/2 cytryny
Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, łączymy go z masłem, najlepiej poprzez zmiksowanie. Gotowe masło smakowe chłodzimy. Masło pietruszkowe

Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- 1/2 garści świeżej natki pietruszki
Natkę pietruszki oczyszczamy, suszymy i rozdrabniamy. Łączymy w miseczce z masłem, odrobiną pieprzu i łyżką soku z cytryny, ucieramy wszystko razem, schładzamy.

***Zobacz także***