Masła smakowe
Aby kanapki smakowały jeszcze lepiej, można posmarować je własnoręcznie przygotowanym masłem z dodatkami. Smarowidło utarte na przykład z odrobiną ziół zmieni aromat, fakturę, a nawet kolor.
Masło ziołowe
Masło doprawiamy i miksujemy z ziołowymi dodatkami, gotowe schładzamy.
Masło jajeczne
Gotujemy jajko na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Ucieramy masło z żółtkiem, doprawiamy, mieszamy, chłodzimy.
Masło czosnkowe
Ząbki czosnku obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Ucieramy masło z rozdrobnionym czosnkiem i dodatkiem suszonej natki. Gotowe masło chłodzimy.
Masło cytrynowe
Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, łączymy go z masłem, najlepiej poprzez zmiksowanie. Gotowe masło smakowe chłodzimy.
Masło pietruszkowe
Natkę pietruszki oczyszczamy, suszymy i rozdrabniamy. Łączymy w miseczce z masłem, odrobiną pieprzu i łyżką soku z cytryny, ucieramy wszystko razem, schładzamy.
***Zobacz także***