Masła smakowe

Aby kanapki smakowały jeszcze lepiej, można posmarować je własnoręcznie przygotowanym masłem z dodatkami. Smarowidło utarte na przykład z odrobiną ziół zmieni aromat, fakturę, a nawet kolor.

Smakowe masło zamieni zwykłe danie w zdecydowanie bardziej wykwintne
Smakowe masło zamieni zwykłe danie w zdecydowanie bardziej wykwintne123RF/PICSEL

Masło ziołowe

Masło doprawiamy i miksujemy z ziołowymi dodatkami, gotowe schładzamy.

Masło jajeczne

Masło smakowe najlepiej rozsmarowywać dość grubo
Masło smakowe najlepiej rozsmarowywać dość grubo123RF/PICSEL

Gotujemy jajko na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Ucieramy masło z żółtkiem, doprawiamy, mieszamy, chłodzimy.

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe jest wyjątkowo wyraziste i aromatyczne
Masło czosnkowe jest wyjątkowo wyraziste i aromatyczne123RF/PICSEL

Ząbki czosnku obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Ucieramy masło z rozdrobnionym czosnkiem i dodatkiem suszonej natki. Gotowe masło chłodzimy.

Masło cytrynowe

Masło cytrynowe dobrze komponuje się z daniami rybnymi
Masło cytrynowe dobrze komponuje się z daniami rybnymi123RF/PICSEL

Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, łączymy go z masłem, najlepiej poprzez zmiksowanie. Gotowe masło smakowe chłodzimy. 

Masło pietruszkowe

Świeża bagietka i masło pietruszkowe - więcej dodatków nie trzeba
Świeża bagietka i masło pietruszkowe - więcej dodatków nie trzeba123RF/PICSEL

Natkę pietruszki oczyszczamy, suszymy i rozdrabniamy. Łączymy w miseczce z masłem, odrobiną pieprzu i łyżką soku z cytryny, ucieramy wszystko razem, schładzamy.

***Zobacz także***

Jak zrobić masło ziołowe?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas