Maślano-cynamonowe marchewki

Doskonały dodatek do dań.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g marchewki
  • kawałek cynamonu (ok. 7 cm)
  • 30 g masła
  • 10 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sól, pieprz
  • mielony cynamon

 Przygotowanie:

Marchewki obrać i pokroić. Cynamon przełamać na pół. W rondelku roztopić masło, dodąć marchewki cynamon, cukier, cukier waniliowy i smażyć ok. 4 minuty, aż cukier zacznie się karmelizować. Doprawić solą i pieprzem, wlać ok. 150 ml wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 5-6 minut.

Marchewki ewentualnie jeszcze raz doprawić solą, podawać lekko oprószone cynamonem.

Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas