Maślano-cynamonowe marchewki
Doskonały dodatek do dań.
Składniki na 4 porcje:
- 800 g marchewki
- kawałek cynamonu (ok. 7 cm)
- 30 g masła
- 10 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- sól, pieprz
- mielony cynamon
Przygotowanie:
Marchewki obrać i pokroić. Cynamon przełamać na pół. W rondelku roztopić masło, dodąć marchewki cynamon, cukier, cukier waniliowy i smażyć ok. 4 minuty, aż cukier zacznie się karmelizować. Doprawić solą i pieprzem, wlać ok. 150 ml wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 5-6 minut.
Marchewki ewentualnie jeszcze raz doprawić solą, podawać lekko oprószone cynamonem.
Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal